Uit een onderzoek van de BBC voor het programma Inside Out London blijkt dat tienduizenden fazanten en patrijzen die als fokdieren worden gebruikt voor de jacht, op vreselijke wijze zijn gehuisvest. De vogels zitten hun leven lang in krappe, draadgazen kooien, zonder enige vorm van verrijking. Het enige dat telt is het voortbrengen van nageslacht, om op landgoederen in Groot-Brittannië af te schieten.

fokvogels
Fazanten en patrijzen worden onder erbarmelijke omstandigheden gefokt voor jachtuitjes | Foto: © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Aanvoer voor jacht
Wie denkt dat vogels die worden afgeknald door jagers een natuurlijk en vrij leven hebben geleid, en vanwege hun stijgende aantallen ‘beheerd’ moeten worden, komt bedrogen uit. De programmamakers maakten beelden bij drie fokkerijen, waaruit blijkt dat fazanten en patrijzen met duizenden dieren in rijen vol draadgazen, kale kooien worden gehouden. Dag in dag uit brengen ze hun leven door in een hel, om eieren te leggen. Hun kuikens wacht een kort leven in vrijheid op een uitgestrekt landgoed, tot het moment komt dat een groep jagers de vogels afschiet, voor de lol en een feestmaal. De jacht levert de economie jaarlijks zo’n 157 miljoen euro op.

Angst en stress
De volwassen broedvogels hebben een ellendig leven. Ze bezeren hun pootjes aan het kale gaas en springen tegen de afrastering boven hun hoofden in hun pogingen te ontsnappen. Het is dan ook niet vreemd dat veel vogels verwondingen hebben. Sommigen breken zelfs hun nek, stikken of sterven van de honger. De verslaggevers vonden ook vogels die in de overvolle kooien waren dood gepikt door de andere gestreste dieren. De condities waaronder deze vogels worden gehouden, is al enige jaren voor kippen illegaal. De controle bij vogels die gefokt worden voor de jacht is echter blijkbaar nihil.

Eduardo Gonzales van The League Against Cruel Sports:

“Dierenwelzijnswetten, die ook betrekking hebben op vogels, zijn deze jachtvogels vergeten te benoemen. Ze zijn van toepassing op kippen en andere soorten boerderijen, maar op de een of andere manier zijn deze vogels over het hoofd gezien. Het klinkt als een vreselijk Brits excuus, maar het is de waarheid.”

Wil je hiertegen actie ondernemen en erop aandringen dat de omstandigheden voor deze vogels verbeteren? Teken dan de petitie op Care2.

Franse fazanten
Niet alleen in Groot-Brittannië zelf worden vogels gefokt om de landgoederen van doelwitten te voorzien. De vraag is blijkbaar zo groot, dat ook fazanten van intensieve fokkerijen in Frankrijk naar Groot-Brittannië worden vervoerd. Hier was eerder een artikel op PiepVandaag over te lezen: Gefokt in Frankrijk, afgeschoten in Groot-Brittannië.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde