Een twaalfjarig meisje in Ethiopië werd begin juni ontvoerd en mishandeld door mannen die haar tot een huwelijk wilden dwingen. Toen de politie haar vond, werd ze bewaakt door drie leeuwen die de rotzakken hadden verjaagd.

Afrikaanse leeuw
Foto credit: dw_ross / Foter.com / CC BY

Trouwen onder dwang
Het kind was al een week vermist en bleek ontvoerd door zeven mannen die haar met grof geweld wilden dwingen met een van hen te trouwen. Ze was herhaaldelijk geslagen toen politie en familieleden haar op 9 juni vonden aan de rand van Bita Genet, 563 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Ze werd toen al een halve dag door de leeuwen bewaakt.

Wonderbaarlijke redding

“Ze stonden op wacht toen we haar vonden, waarna ze haar als een cadeautje achterlieten en het bos in liepen”, vertelt politieagent Wondimu Wedajo. “Als de leeuwen haar niet te hulp waren gekomen, zou ze er misschien veel erger aan toe zijn geweest. Het komt geregeld voor dat jonge meisjes worden verkracht en mishandeld om ze tot een huwelijk te dwingen.”

Een lokale ambtenaar onderschrijft het verhaal van Wondimu.

‘Iedereen spreekt over een wonder, want gewoonlijk vallen leeuwen mensen aan’, aldus Tilahun Kassa.

Een fauna-expert van het ministerie van plattelandsontwikkeling, Stuart Williams, denkt dat het meisje haar ontmoeting met de leeuwen heeft overleefd omdat ze huilde.

 ‘Het geluid van een huilend jong meisje kan worden verward met het geluid van een leeuwenwelp, wat  ook verklaart waarom ze haar niet hebben opgegeten.’

Nationaal symbool
Ethiopische leeuwen staan bekend om hun lange, zwarte manen en zijn het symbool van het land. Er zijn diverse standbeelden van ze en hun afbeelding staat op munten. Helaas zijn ook deze dieren het slachtoffer van stroperij. Williams schat dat er nog maar zo’n 1000 Ethiopische leeuwen in het wild leven.

Mishandeling meisjes traditie
Het meisje is behoorlijk getraumatiseerd en moest behandeld worden vanwege haar verwondingen. De politie heeft vier van de zeven ontvoerders te pakken gekregen. Onvoorstelbaar genoeg is ontvoering van meisjes om ze tot een huwelijk te dwingen een oud Ethiopisch gebruik. De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 70% van alle huwelijken in Ethiopië plaatsvinden door ontvoering. Met name in landelijke gebieden.

Bron: NBC ©Piepvandaag.nl Angelique Lagarde