Amsterdam, 22 juni 2016, onderzoek onder 42 handelswebsites in 10 landen toont aan dat de online dierenhandel een enorm wereldwijd probleem vormt voor mens en dier. VIER VOETERS ontdekte schokkende gevallen – van een pup die geruild wordt voor een smartphone en een papegaai voor een laptop, tot een pitbull die aangeboden wordt voor hondengevechten en zelfs een afgedankte zwangere aap. Duizenden dieren per dag worden verhandeld alsof het producten zijn. Op sommige sites staan maar liefst 200.000 dierenadvertenties, met een bereik van 4 miljoen viewers. De websites maken er hoge winst mee, maar tonen tot nu toe weinig bereidheid de handel te reguleren.

online dierenhandel
Foto: VIER VOETERS

Directeur van VIER VOETERS Inez de Ligt:

“Met onze campagne Beest & Bedrog, die vandaag internationaal gelanceerd wordt, willen we de handelswebsites oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. We hebben een aantal duidelijke richtlijnen opgesteld die nageleefd dienen te worden: stel de identificatie van de verkopers verplicht en maak zo een einde aan de criminele praktijken, check of er illegale of anderzijds onbehoorlijke advertenties op de site staan, geef aan hoe een dier verzorgd moet worden zodat de koper een bewuste keuze kan maken, en biedt een lijst aan waarop staat welke dieren niet verhandeld mogen worden, zoals primaten en te jonge dieren.”

VIER VOETERS roept iedereen op de petitie Beest & Bedrog te tekenen. Inez de Ligt:

“De handtekeningen zullen we aan eBay overhandigen, en dus ook aan dochterondernemingen Marktplaats en 2dehands.nl. Met enkele eenvoudige regels kunnen zij de dieren en hun toekomstige baasjes beschermen, die met een doodzieke pup opgezadeld zitten, met een agressieve “minibig” of een wasbeerhond die ze niet naar behoren weten te verzorgen.”

Persbericht VIER VOETERS


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.