Internet blijkt een grote rol te spelen bij de illegale handel in ivoor. Sterker nog, de handel via internet is zo groot dat het een enorme bedreiging gaat vormen voor het voortbestaan van de olifanten in Afrika. Dierenbeschermers hebben hierover de noodklok geluid tijdens de CITES-bijeenkomst in Bangkok.

Internet

Er zou internationale wetgeving moeten komen om deze handel tegen te gaan. Op sites als eBay, tal van internetfora en webwinkels worden slagtanden in steeds grotere hoeveelheden aangeboden.

De vraag naar ivoor is de afgelopen jaren met name in Azië enorm toegenomen.

Volgens Tania McCrea-Steele van het IFAW is de verkoop via internet anoniem en brengt dus weinig risico’s met zich mee voor de handelaren.

Het jaar 2012 was zonder meer een rampzalig jaar voor de olifant. In totaal werd er zo’n 34.000 kilo ivoor onderschept, een schrikbarende hoeveelheid. En 2013 lijkt alleen maar erger te worden…

Het jaar begon met één van de ergste slachtpartijen uit de geschiedenis van het Keniaanse Tsavo park; 12 olifanten, waaronder een kalfje van twee maanden oud, werden genadeloos gedood door stropers. Samen met een berg kostbare slagtanden verdwenen de jagers van de aardbodem. Hoe gruwelijk deze gebeurtenis ook is, het kan eigenlijk niet meer als een verrassing komen. Natuur- en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen al jaren dat de hoeveelheden onderschept ivoor slechts het topje van de ijsberg zijn.

Experts menen dat de situatie nu vergelijkbaar is met die in 1989. In dat jaar werden duizenden olifanten, en de mannen die hen moesten beschermen, gedood door stropers. Datzelfde jaar nog werd een verbod ingesteld op de handel in ivoor, zo moest de olifantenpopulatie er weer bovenop komen. Wereldwijd zijn er nog zo’n 25.000 tot 30.000 olifanten, en  nu worden ze opnieuw bedreigd door stropers; veel Afrikaanse naties willen hun bestaande voorraden ivoor verkopen, wat de illegale jacht op de slagtanden van olifanten natuurlijk weer aanwakkert.

In januari werd in Hong Kong een partij van 1300 kilo ivoor onderschept. De 779 stukken slagtand waren verstopt in een container die ‘archeologische stenen’ zou bevatten. De laatste vangst dateert van 31 januari: 1800 kilo ivoor werd ontdekt in Singapore. De waarde van de 1099 stukken bedraagt ongeveer 2,5 miljoen dollar.

Tel hier nog twee vangsten in Kenia bij op en januari is nu al ‘goed’ voor zo’n 5000 kilo ivoor. Als het in dit tempo doorgaat, dan wordt het record van 2012 met gemak verbroken.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl