Dierenbescherming Amsterdam roept Amsterdammers op om goed na te denken alvorens zij tot de aanschaf van een konijn overgaan.

Konijnen
Foto: Mark Philpott via Compfight cc

Dierenbescherming Amsterdam maakt zich ernstige zorgen over het welzijn van gedomesticeerde konijnen in Amsterdam. Konijnen worden momenteel weer op grote schaal afgegeven bij de opvangcentra en kinderboerderijen of op straat gedumpt. Tegelijkertijd wordt er door de dierenhandelaren flink doorgefokt en zijn er nog steeds veel dierenspeciaalzaken die konijnen aanbieden.

Konijnen worden vaak in een impuls aangeschaft bij een dierenspeciaalzaak, tuincentrum of via internet zonder dat men er over nagedacht heeft dat een konijn verzorging, aandacht en geld kost. In veel gevallen gaat het bij de aankoop om een jong konijn dat er natuurlijk heel schattig en vertederend uitziet. Ouders laten zich dan overhalen door hun kinderen zo’n lief beestje te kopen. Na een tijdje zijn de kinderen op hun nieuwe speelgoed uitgekeken en worden de dieren aangeboden bij asiel, opvang of kinderboerderij. Deze organisaties worden overspoeld met konijnen en zitten nu bomvol. Maar in veel gevallen worden ze ook gewoon ergens over het hek gezet of botweg op straat gedumpt.

De Dierenbescherming afdeling Amsterdam roep Amsterdammers op goed na te denken alvorens zij tot de aanschaf van een konijn overgaan.

“Het is belangrijk dat mensen beseffen dat zij een dier aanschaffen dat niet solitair gehuisvest kan worden. Konijnen kunnen letterlijk wegkwijnen van eenzaamheid, zet ze dus niet alleen. Konijnen planten zich razendsnel voort. Laat ze dus altijd onvruchtbaar maken bij de dierenarts voordat er meerdere dieren samen gezet worden. Als u heel graag een konijn wilt aanschaffen, bezoek dan de konijnenopvangcentra in Amsterdam en adopteer een koppel.”

Door een konijn aan te schaffen via de handel houdt men een systeem in stand waarbij konijnen als warme broodjes over de toonbank gaan om vervolgens weer afgedankt te worden. De voorraad bij de handelaren wordt vervolgens weer met het grootste gemak aangevuld. Dierenbescherming Amsterdam komt op voor het welzijn van de konijnen en vindt het belangrijk dat Amsterdammers zich bewust zijn van deze dieronvriendelijke gang van zaken.

Voor contactgegevens van een erkende konijnenopvang/herplaatser kan contact opgenomen worden met de Dierenbescherming Amsterdam.

Persbericht Dierenbescherming Amsterdam