Goed nieuws! Er zijn Pinta- of ook wel Galápagosreuzenschildpadjes in het wild geboren op het Galápagoseiland Pinzón, voor het eerst in 100 jaar.

galapagosreuzenschildpad
Lonesome George ©AP

Ruim veertig jaar geleden kwamen wetenschappers tot de conclusie dat er nog maar 19 volwassen Galápagosreuzenschildpadden te vinden waren op Pinzón, allen met een gemiddelde leeftijd van rond de 70 jaar. Om de soort van uitsterven te behoeden werden maatregelen genomen ter bescherming en werd er gestart met een fokprogramma. Nakomelingen van dit programma werden opnieuw uitgezet op het eiland.

December 2014
Dit weekend werd bekend gemaakt dat in december vorig jaar voor het eerst maar liefst zes in het wild geboren schildpadjes op het eiland zijn gezien. Eén van de belangrijkste redenen waarom het zo slecht ging met de dieren was het voorkomen van de rat op het eiland. Deze uitheemse soort kwam er terecht via schepen van de mens en voedde zich met eieren en pasgeboren schildpadden.

Lonesome George
De bekendste Galápagosreuzenschildpad is de in 2012 overleden Lonesome George. Hij werd slechts 100 jaar naar schatting, wat relatief jong is, aangezien de dieren wel 200 jaar kunnen worden. Er werd ook lang gedacht dat met het overlijden van George de soort was uitgestorven, maar dat bleek anders te zitten, zo valt te lezen in een eerder artikel op PiepVandaag.nl: Lonesome George toch niet de laatste van zijn soort?

650 reuzenschildpadden
En nu dus dit mooie nieuws. Wetenschapper Danny Rueda die zich bezighoudt met behoud en herstel van ecosystemen op de Galápagoseilanden zegt dat er nu in totaal 650 jeugdige en volwassen reuzenschildpadden rondlopen op Pinzón.

Lonesome George in uitzending van Explore (BBC)

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl