Overal liggen dode varkens in een varkenshouderij aan de oevers van de Spaanse rivier de Ebro. Een varken dat nog leeft raakt met zijn snuit één van zijn dode stalgenoten aan. Hij heeft, als één van de weinige, de overstromingen van de Ebro overleefd. De eigenaren van de veehouderij zijn bezig de varkenslijken op te ruimen. De dode varkens worden in een grote container geworpen. Daar, tussen de dode varkens bewegen nog twee gewonde varkens, die ten dode opgeschreven zijn. Geen dierenarts zullen zij te zien krijgen. Hier is geld belangrijker dan het leven.

overstromingen Spanje
© TraslosMuros

Met deze beelden van de Spaanse dierenpartij PACMA wordt het drama achter de overstromingen van de Ebro getoond aan de wereld. Waarschuwing: schokkende beelden.

Tras los Muros (dit is een project waarin een anonieme dierenactivist foto’s maakt van het onzichtbare) maakte foto’s van de tragedie die je hier kunt bekijken.

De overstromingen
In de afgelopen weken trad de rivier de Ebro meerdere keren buiten de oevers, met desastreuze gevolgen. Er wordt geschat dat er in de provincie Aragón (Spanje) meer dan 10.000 dieren gestorven zijn naar aanleiding van de, door smeltwater en aanhoudende regen veroorzaakte, overstromingen van de Ebro. Veehouderijen en woningen in de omgeving van de rivier werden overvallen door het razendsnel stijgende water en veel varkens, kippen, paarden, koeien, honden en katten konden niet ontkomen aan een verdrinkingsdood.

Economische belangen

overstromingen Spanje
© TraslosMuros

Sommige veehouders hebben de deuren bewust dichtgehouden toen de ramp zich voltrok. De deuren hadden geopend kunnen worden zodat de dieren tenminste een kans zouden hebben gemaakt om te kunnen ontsnappen. Voor elk dood dier krijgen de veehouders een schadevergoeding, en bij dergelijke rampen kan een dood dier meer geld opbrengen dan zijn vlees. Dit verklaart waarom de gewonde varkens die door PACMA gefilmd zijn niet worden behandeld door een dierenarts maar op de stapel dode varkens worden geworpen.

Gelukkig zijn er ook veel gevallen bekend van veehouders die voor hun dieren vochten en alles deden wat in hun macht lag om hun dieren te redden.

Geen evacuatieplan
PACMA heeft aangifte gedaan van de situatie waarin de overstroomde veehouderijen zich bevinden. Er is contact geweest met milieuagenten, Seprona (Dienst voor de bescherming van de natuur), het departement voor landbouw van het lokale bestuur van Aragón, met de lokale hulpdiensten, maar niemand is tot actie gekomen om de dieren te hulp te schieten.

PACMA eist dat de huidige regelgeving wordt aangepast, zodat de hulp- en veiligheidsdiensten vrije toegang hebben tot huizen en veehouderijen in geval van nood, zodat evacuatie mogelijk is. Op dit moment bestaat er geen enkel evacuatieplan voor dieren in dergelijke situaties. PACMA werkt met experts op dit gebied samen om een evacuatieprotocol te maken dat door de lokale autoriteiten opgenomen kan worden.

Hulp komt van organisaties en individuen

overstromingen Spanje
© Vicky Fresnedoso-Boyero

Omdat er wat betreft dieren geen protocol bestaat dat aangeeft hoe op te treden in noodsituaties, wordt de evacuatie en redding van dieren vooral uitgevoerd door individuen en organisaties. De organisaties worden overspoeld met telefoontjes van wanhopige mensen die zich zorgen maken om hun huisdieren. Daarnaast krijgen vrijwilligers te maken met eigenaren van veehouderijen die weigeren de deuren te openen en toegang te verlenen tot de dieren.

Vicky Fresnedoso Boyero, een dierenactiviste die betrokken is geweest bij het redden van dieren, omschrijft haar emoties over wat er is gebeurd:

“Bij de overstromingen zijn veel momenten waarin de emoties overheersen, emoties die doordrongen zijn van de geur van de lucht die nu in dit gebied hangt. Het ruikt er naar leed, naar onmacht, naar frustraties, naar wanhoop, naar de dood en de vergetelheid. Het zijn dagen geweest vol verdriet waarbij je ziel wordt verscheurd, dagen van emoties, van waarden, van menselijkheid, steun en klappen, het gevoel waar we mee rondlopen is een pijn gemengd met onmacht, inspanning en onmogelijkheden.”

Vicky, en veel andere vrijwilligers, lopen steeds met vragen rond: waarom werden de dieren niet losgelaten? Waarom werden de deuren niet gewoon opengemaakt of werden ze van de ketting gehaald.

overstromingen Spanje
© Vicky Fresnedoso Boyero

De sociale media spelen een grote rol bij de evacuatie van en hulpverlening aan dieren. Zo gaf een organisatie aan een groep schapen te willen redden, wat niet lukte. Een man bood spontaan aan de dieren te transporteren met zijn vrachtwagen. In heel Spanje wordt er geld en materialen ingezameld om de dieren van Aragón te helpen.

Alle hulp is dus welkom. Via Vegan Hope Animal Association kan er geld gedoneerd worden om de dieren te helpen die het slachtoffer zijn van deze tragedie.

IBAN: ES96 00730100510535020905
(Op naam Gracia Ruiz Navarro, vrijwilliger van Vegan Hope)

Het is ook mogelijk om via paypal te betalen, daarvoor kun je mailen naar: riadaebroayudas@gmail.com

Andere vormen van hulp zijn ook zeer welkom, zoals het leveren van materialen (medicijnen, voedsel voor de dieren, dekens, handdoeken, transportmateriaal, etc). Voor deze vorm van hulp kun je het beste contact opnemen met  econ@veganhope.org. Mocht je hiervoor een vertaler Spaans nodig hebben, neem contact op met estefaniastopbullfight@gmail.com

Bronnen: TraslosMuros.com, Heraldo.es, ElMundo.es ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer