Illegaal een enorme hoeveelheid makreel uit een beschermd gebied opvissen en er met een flinke tik op de vingers mee wegkomen: het is de eigenaar van een Cornelis Vrolijk supertrawler gelukt. Begin maart veroordeelde de rechtbank in Cornwall, Engeland, de rederij tot een boete van in totaal £102.015 (€ 143.301,19). Een klein deel van de totale opbrengst van £437.000 (€ 613.856.97), die volgens een marine adviseur zelfs aan de lage kant is ingeschat.

illegale makreelvangst
Foto credit: adstream / Foter / CC BY-NC-ND

Vorige jaar in maart onderzocht de Britse marine de 119 meter lange trawler Frank Bonefaas, nadat deze voor de zuidkust van Engeland in een beschermd gebied was gesignaleerd zonder radiocontact met de Marine Management Organisation (MMO) vooraf. In dit gebied mag visserij slechts beperkt plaatsvinden: er komen veel jonge makrelen voor die de kans moeten krijgen uit te groeien, zodat de makreelstand niet instort. De buit bestond uit 632.000 kilo makreel en was een van de grootste vangsten illegaal gevangen vis waar de marine de afgelopen jaren op stuitte.

Hiervoor moest de rederij voor de rechtbank in het Engelse Cornwall verschijnen, waar de eigenaar schuldig pleitte. Desondanks mocht de rederij de vangst houden: de opgelegde boete is slechts een fractie van het geld dat de makreelvangst heeft opgebracht. De MMO, dat Cornelis Vrolijk vervolgde, had de rechtbank verzocht om een boete op te leggen die gelijkwaardig was aan de opbrengsten. De rechtbank besloot echter anders. De rederij en schipper zeggen de overtreding te betreuren. Deze zou het gevolg zijn van een foutieve interpretatie van de bestaande regelgeving.

Supertrawler Frank Bonefaas is volgens The Times verantwoordelijk voor een kwart van de visvangst in Engelse wateren. Hoewel de schepen onder Britse vlag varen, betreft het een Nederlandse rederij en wordt de vangst in Nederland verkocht.

Visserij-econoom Kees Taal van het Landbouw Economisch Instituut vertelde hierover vorig jaar aan BNR:

“Engelse vissers hebben hun visrechten links laten liggen. In principe is alles te koop in deze wereld dus als iemand iets wil kopen op het gebied van rechten, dan kan dat.”

Nederlandse rederijen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de (over)bevissing van ’s werelds oceanen. Cornelis Vrolijk heeft volgens Greenpeace een discutabele staat van dienst als het gaat om overbevissing en bijvangst van bedreigde diersoorten. Extra wrang is het dat op de website van de visser vermeld staat dat ‘verantwoordelijk beheer van de visstanden van groot belang is’ en dat men vist ‘met oog voor de toekomst’. Daarnaast domineren onder meer supertrawlers van Jaczon BV, Parlevliet & Van der Plas BV en W. van der Zwan & Zn BV de massale visvangst. Zo kwam de Abel Tasman (voorheen Margiris) van Parlevliet & Van der Plas in 2012 in het nieuws vanwege de geplande visvangst van 18.000 ton horsmakreel en redbait nabij Australië. Hierop volgde veel protest en de Australische regering besloot de wetgeving aan te passen waarbij vissen met supertrawlers nabij het continent werd verboden.

Lees meer over deze Nederlandse monsterschepen op de website van Greenpeace Australië.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde