Tweede samenwerkingsmissie met UNAMID

Binnen een jaar na de eerste samenwerkingsmissie tussen Stichting Vier Voeters en UNAMID, heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie opnieuw vijf ervaren ‘Stray Animal Care’ dierenartsen en specialisten naar Darfur gestuurd om zwerfdieren te helpen. Tijdens de tweede samenwerkingsmissie werden er 187 honden gecastreerd en behandeld.

Veldwerk - Darfur
Veldwerk

Gezelschapsdieren zijn een belangrijk onderdeel van het sociale leven in de Darfur regio, die getekend is door vele jaren van oorlog. Over het algemeen zijn de dieren echter in slechte gezondheid, en moeten mogelijkheden voor verzorging en geboortebeperking nog gevormd worden. Vier Voeters en UNAMID, de samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, hebben de handen ineen geslagen om deze omstandigheden te verbeteren in het belang van dieren en mensen.

Vier Voeters is de enige dierenwelzijnsorganisatie die in deze regio actief is. In 2012 vond de eerste samenwerkingsmissie plaats en castreerde en behandelde Vier Voeters zo’n 150 zwerfdieren in verschillende basiskampen. Tijdens de tweede missie was het ervaren team in staat om 187 honden te castreren. Vier Voeters werkte ook aan de training van lokale dierenartsen, die meestal gespecialiseerd zijn in vee. De moeilijke missie – door extreme weersomstandigheden en de politieke situatie – pakte goed uit: Veel ondervoede en uitgedroogde dieren konden op lange termijn geholpen worden.

Castratie - Darfur
Castratie

Het castreren van honden is hier net zo belangrijk als in elke andere regio waar een groeiende zwerfdierenpopulatie bestaat: Het gaat om de gezondheid van de dieren, de preventie van rabiës en andere ziektes, en het bewijzen dat castreren de enige manier is om grote aantallen zwerfdieren te verminderen. “Eerder werden de dieren simpelweg doodgeschoten. Nu bieden we alternatieven”, zegt Anca Tomescu, dierenarts en ‘Stray Animal Care’ projectleider van Vier Voeters.

Training - Darfur
Training

De UNAMID bood de nodige veiligheid door toegang te bieden tot hun kampen. Tomescu: “We werden zeer goed ontvangen, sommige soldaten hielpen het team zelfs tijdens het veldwerk”. Vier Voeters en UNAMID zetten het succesvolle project voort: de volgende missie zal in oktober 2013 plaatsvinden.

Persbericht Vier Voeters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.