Tussen 2010 en 2012 werd elk kwartier een olifant afgeslacht. Meer dan 100.000 olifanten vonden inmiddels de dood. Ondanks een wereldwijd verbod op de handel in ivoor, wordt het nog steeds aangeboden. De illegale handel erin tiert welig. Hoe kan dat? Ondanks alle wetten is er nog steeds vraag naar ivoor en verbijsterend genoeg is er ook voldoende aanbod. Waar vinden kopers dat? Gewoon, op Craigslist.

Craigslist
Ivoren voorwerpen te koop aangeboden op Craigslist | Foto: Craigslist

Craigslist is een gecentraliseerd netwerk van online gemeenschappen in de Verenigde Staten, waar advertenties staan die door ieder willekeurig persoon geplaatst kunnen worden, zoals vacatures, huizen, contactadvertenties, aan- en verkoopadvertenties en curricula vitae. De hoofdzetel van het bedrijf bevindt zich in San Francisco (Californië, Verenigde Staten). Craig Newmark startte de dienst in 1995 als e-maildienst voor vrienden in de San Francisco Bay Area; een jaar later ging de dienst online als website.

In 1999 werd de dienst een officieel bedrijf, in 2000 werd de dienst uitgebreid naar negen steden in de Verenigde Staten. In 2001 en 2002 kwamen daar vier steden bij, in 2003 veertien. In april 2009 besloeg de reikwijdte van Craigslist circa 612 steden in 62 landen. (bron: Wikipedia).

 

Uit een recent onderzoek van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en de Wildlife Conservation Society bleek onlangs dat Craigslist- gebruikers op deze site adverteren met ivoor en aanverwante producten van wilde dieren. Het gaat jaarlijks om duizenden artikelen met een waarde van meer dan 15 miljoen dollar.

Craigslist
Advertentie op Craigslist waarin ivoren voorwerpen worden aangeboden

Waardeloze regels
Craigslist verbiedt officieel al de verkoop van delen van dieren, maar officieus werkt dat helemaal niet. Dit onderzoek bewijst namelijk dat deze regels absoluut niet nageleefd worden. Topman van Craigslist, Jim Buckmaster, voegde ivoor onlangs toe aan de lijst uitdrukkelijk verboden artikelen, maar tot nu toe heeft het bedrijf er niets aan gedaan om de verkoop van ivoor via deze site te stoppen. Craigslist-verkopers gebruiken codewoorden als ‘bot’ en ‘schelpenwerk’ voor de producten om zo de internationale wetgeving te ontduiken. Sites als eBay en Etsy werken hard om de illegale handel in (producten van) wilde dieren te elimineren door screening voor zoektermen en andere filterende software toe te passen. Het wordt tijd dat Craigslist dat ook gaat doen.

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema