De productie van Parmaham, de gereputeerde Italiaanse delicatesse die ook bij ons populair is op de feesttafels, gaat gepaard met onvoorstelbaar dierenleed. Dat blijkt uit schokkende beelden die circuleren in de Italiaanse media.

parmaham
Ernstig dierenleed bij productie parmaham
| Foto: Wakker Dier
Dierenrechtenorganisatie Essere Animali deed zes maanden lang undercoveronderzoek in een bedrijf waar varkens gefokt worden voor de productie van ‘Prosciutto di Parma’ (Parmaham). Zij filmden zieke en gewonde varkens die door werknemers geschopt en geslagen worden. Dieren die bezwijken onder de zware leefomstandigheden in de fokkerij, worden als vuilnis weggesleept aan een touw.
ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Gewonde dieren
In een onhygiënische en ongezonde omgeving brengen de Parmaham-varkens hun leven door. De dieren worden gehouden in kale boxen op vieze natte betonvloeren. Bij de biggen wordt de staart gecoupeerd om kannibalisme te beperken. Ondanks deze maatregel vertonen veel varkens ernstige en infecterende wonden. De verwondingen zijn het gevolg van onderlinge agressie, uitgelokt door de stresserende omstandigheden waarin de dieren gehouden worden.

Mishandeling
De werknemers hebben geen respect of mededogen voor de dieren. Varkens worden met stokken hardhandig uit de hokken gedreven en door de gangen van het bedrijf geschopt. Dieren worden bij de poten opgetild en tegen de grond gegooid.

Omkomen van honger en dorst
In de gangen van het varkensbedrijf filmden de dierenactivisten zwakke en zieke varkens in stervensnood. Deze dieren werden afgezonderd van hun soortgenoten omdat op voorhand al duidelijk was dat ze de slachtleeftijd niet zouden halen. Varkens die geen geld opbrengen krijgen geen voedsel en drinken. Ze worden aan hun lot overgelaten tot ze omkomen van honger en dorst. Overleden dieren worden als vuilnis weggesleept aan een touw.

‘Prosciutto di Parma’
De varkens die de fokkerij lang genoeg overleven worden geslacht voor de productie van Prosciutto di Parma (Parmaham), een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de gelijknamige provincie. Authentieke Parmaham moet aan strenge kwaliteitsvoorwaarden voldoen. De kwaliteit wordt gegarandeerd door het logo op de hammen of de verpakking: het vijfpuntige kroontje met daarin het woord ‘PARMA’. Dit kroontje is het logo van het consortium ‘Prosciutto di Parma’. Een consortium is een vereniging van samenwerkende ondernemingen. In het Parma consortium zitten fokkers, vleesverwerkers, en exporteurs en importeurs die de hammen op de internationale vleesmarkt verspreiden.

Vanuit Italië wordt de befaamde ham geëxporteerd naar alle landen van de wereld. In elk land zijn slechts een beperkt aantal importeurs door het consortium erkend om de hammen verder te verdelen over de markt.

Parmaham in Nederland
Via een zevental erkende Nederlandse importeurs komen Parmahammen terecht bij de bekende Nederlandse supermarktketens zoals Albert Heijn, Lidl… maar ook bij kleinere slagerijen en delicatessenwinkels. In de supermarkten en winkels worden de hammen, in hun geheel of in plakjes, aangeboden onder het ‘huismerk’. De authentieke Parmaham is steeds te herkennen aan het vijfpuntige kroontje, aangebracht als brandmerk op de ham zelf, of afgedrukt op de verpakking van versneden parmaham.

Geen dierenleed op het feestmenu
Momenteel liggen de winkelrekken vol met Parmaham en andere ‘vleesdelicatessen’ voor de feestperiode. Met keurmerken en kwaliteitslabels wordt de illusie gecreëerd dat deze producten met veel liefde en zorg vervaardigd werden in idyllische boerderijen. Nadine Lucas, voorzitster Anmal Rights:

“Achter de kroontjes, de kwaliteitssterren en de lachende dierensnuiten op de verpakkingen gaat een industrie schuil waar dieren maximale winst moeten opleveren met een minimum aan productiekosten. Dierenwelzijn is van ondergeschikt belang.”

Animal Rights wenst iedereen een fijne eindejaarperiode toe, maar roept de mensen op om geen dierenleed op het feestmenu te zetten. Lucas:

“Vlees en dierlijke producten kunnen perfect vervangen worden door een plantaardige feestmaaltijd. Een feest is pas een echt feest als het plezier niet ten koste gaat van andere levende wezens.”

Persbericht Animal Rights