“Ik ben een stier uit de melkindustrie. Mijn moeder heb ik nooit gekend, want meteen na mijn geboorte werd ik bij haar weggehaald.”

Survivor
Survivor | Ton Sondag Photography

“Ik werd in een klein plastic hokje gezet met een emmer tussen de tralies. Ik stond in mijn eigen ontlasting. De boer kwam twee keer per dag langs om de emmer te vullen met kunstmelk. Ik riep zo hard als ik kon om mijn moeder, maar het hielp niet. Een stukje verderop hoorde ik andere kalfjes roepen. Ik kon ze niet zien want ze zaten in een donkere stal, de ramen waren dichtgemaakt met folie. In het donker blijven onze spieren blank, zo eten de mensen ons het graag.”

“Af en toe kwam er een lieve vrouw langs die mij schoonmaakte en aaide. Ze gaf me een naam. De boer had mij alleen een nummer gegeven. De vrouw vond het op de boerderij zó verschrikkelijk, dat ze geld inzamelde om me vrij te kopen. Ze bracht me naar Stichting Melief. Ik vond het heel spannend en ook een beetje eng. Het voelde raar om te lopen naar de stal, dat waren mijn poten niet gewend. Die dag kreeg ik voor het eerst warme melk uit een fles. Ik had nog nooit zoiets lekkers geproefd!”

Melkindustrie
Wist je dat koeien in de melkindustrie elk jaar een kalfje moeten krijgen om de melkproductie op gang te houden? Ze worden gefokt om 20 tot 30 liter melk per dag te ‘geven’. In de natuur produceert een koe ongeveer zeven liter per dag voor haar kalfje. Veel melkkoeien staan de hele dag in de stal en zien nooit zonlicht. Als ze niet meer genoeg melk produceren, worden ze afgemaakt. Kalfjes worden meestal meteen na de geboorte bij de moeder weggehaald en onder een kunstlamp met kunstmelk grootgebracht. De koetjes belanden in de melkindustrie, de stiertjes in de vleesindustrie.

Zorgen voor bijzondere dieren
Al dertien jaar lang zorgen Marc Winter en Lothar Vermeulen vol overgave bij Stichting Melief voor maar liefst meer dan duizend dieren. Geiten, hanen, katten, honden, hangbuikzwijnen, varkens, konijnen, ganzen; alle hulpbehoevende dieren zijn welkom.

De stichting heeft tot doel om dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden, een fijne nieuwe en permanente plek te bieden. Zo kunnen ze bij Stichting Melief rustig oud worden. Dieren die niet in asielen terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, zijn zo toch verzekerd van een onbekommerd leven.

Het zijn stuk voor stuk dieren met een bijzonder verhaal.

Anne Bakker van Uitgeverij 11 maakte samen met fotograaf Ton Sondag prachtige portretten van de dieren daar, die we graag delen. Vandaag het verhaal van kalfje Survivor.

Voor het tienjarig bestaan van Stichting Melief in 2013 bracht PiepVandaag samen met Loretta Schrijver een bezoek aan deze bijzondere dierenopvang. Hier kun je de reportage bekijken:

PiepVandaag.nl bij Stichting Melief from PiepVandaag on Vimeo.

Stichting Melief is afhankelijk van donateurs. Wilt u het werk van Marc en Lothar steunen of bijvoorbeeld een dier op afstand adopteren kijk dan hier voor meer informatie.

©PiepVandaag.nl