Nederlandse grijze zeehonden in het Waddengebied krijgen in de winter jongen. In die tijd worden er dan ook vaak ‘huilers‘ gevonden, zeehondenbaby’s die hun moeder kwijt zijn. Onlangs werd op het Texelse strand een jonge, grijze zeehond gevonden, wat wel erg vroeg voor het seizoen is. De dierverzorgers van Ecomare kwamen er al snel achter dat het niet gaat om een Nederlandse zeehond, maar om een Engelse!

Zeehondenbaby Texel
Zeehondenbaby Texel | Foto via Farne Islands Blog

In Engeland verschijnen de eerste jonge, grijze zeehonden namelijk al aan het begin van de herfst. De pup die gevonden is op het Texelse strand heeft een afstand van ruim 550 kilometer afgelegd. De dierverzorgers, die de pup Loes hebben genoemd, herkenden de herkomst aan de rode streep die zij op haar vacht heeft.

Op de Farne-eilanden tellen de beheerders de geboren zeehonden door de nieuwe pups elke week met een andere kleur verf te merken. Hierdoor wist hoofdbeheerder David Steel van de National Trust (hier zijn blog) te vertellen dat Loes op 10 oktober op South Wamses is gemerkt, wat betekent dat ze nog maar hooguit 4 weken oud is. De zeehondenbaby is uitgeput door de lange reis die ze achter de rug heeft. Ze is ook uitgedroogd en heeft verschillende wondjes, maar is in goede handen bij de opvang van Ecomare.

Twee jaar geleden strandden er ook al eens drie jonge, grijze zeehonden op het strand van Texel. Zij waren tevens afkomstig van de Farne-eilanden, maar hadden alle drie een andere kleur en waren dus in verschillende weken geboren. Waarschijnlijk waren de pups tijdens een zware storm van de kust gespoeld en op drift geraakt.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor