Het strand in Acapulco dat al decennialang als veilig toevluchtsoord en tevens broedplaats van verschillende schildpaddensoorten dient, heeft zware schade geleden door orkaan Otis. De orkaan van categorie vijf raasde over het gebied en bedreigde daarmee het leven van vele jonge zeeschildpadden en bevruchte eieren. De broedplaats van een opvangcentrum voor schildpadden is volledig verwoest.

Orkaan Otis
Orkaan Otis verwoest schildpaddenbroedplaats in Mexico | Foto: Pixabay

Dierenwelzijnsorganisatie Campamento Tortuguero Playa Hermosa Amigos del Mar Acapulco zet zich al sinds 1980 in ter bescherming van deze schildpadden en ontfermt zich tevens over hun eieren, zodat deze kunnen uitbroeden. Monica Vallerino runt de organisatie en een opvangcentrum met haar familie. Vallerino:

“Hier ligt een belangrijk broedgebied voor zeeschildpadden, dus we moeten hun broedgebied blijven beschermen zodat ze op deze stranden blijven eten en hun eieren leggen, want het zijn bijzondere stranden.”

Orkaan Otis

Door de storm, die veel intenser bleek dan verwacht, is de broedplaats in het opvangcentrum totaal verwoest. Daarom zijn er nieuwe broedhokken nodig voor de schildpadeieren.

“Helaas raakte de storm ons zo snel dat we niet eens de tijd hadden om de nesten te beschermen.”

Naast schildpadden biedt de organisatie ook een thuis aan vele andere dieren. Zo verblijven er konijnen, katten, honden, hanen en parkieten. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het herstel van de door orkaan Otis veroorzaakte schade aan het opvangcentrum met de hulp van vele vrijwilligers:

“Tijdens het regenseizoen krijgen we hier altijd bezoek van de dwergschildpad (Warana) en de zwarte schildpad. En de lederschildpad krijgen we al dit seizoen, zodra het iets kouder wordt.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools