Begin juli 2012 maakte Zuid-Korea bekend weer op walvissen te willen gaan jagen tijdens de Internationale Walviscommissie in Panama-stad. Hier werd terecht met grote ontzetting op gereageerd. Zuid-Korea zou de jacht willen hervatten voor ‘wetenschappelijk onderzoek’, maar economische argumenten zijn de werkelijke reden, wat niemand zal verbazen.

Greenpeace-protest tijdens de besprekingen over walvisjacht
Greenpeace-protest tijdens de besprekingen over walvisjacht

De hevige kritiek, op het bekend maken van de plannen, heeft hen een week later doen besluiten de voornemens in te trekken. Die intrekking blijkt alleen niet zoveel waard.

Afgelopen maandag schreef Jeonghee Han, campagneleider voor Greenpeace Oost-Azië, op het blog van Greenpeace, dat de discussie of Zuid-Korea de walvisjacht gaat hervatten of niet, weer of nog in alle hevigheid is losgebarsten. Op dit moment worden verschillende partijen gehoord om vast te stellen of de jacht voor wetenschappelijke redenen toch niet geoorloofd is/moet zijn, met een hoofdrol voor het Cetacean Research Institute, wat commerciële walvisjacht naar Japans model (dus onder het mom van wetenschap) probeert van de grond te krijgen.

Duidelijk is hoe dan ook dat de Zuid-Koreaanse overheid plannen om weer te gaan jagen op walvissen nog steeds hoog op de agenda heeft staan. Het ministerie van visserij zegt met betrekking tot de huidige ontwikkelingen:

“We gaan wellicht de walvisjacht hervatten op wetenschappelijke gronden en misschien ook niet. We luisteren naar alle partijen voordat we een beslissing nemen.”

De Zuid-Koreaanse overheid neemt volgende maand op drie december de beslissing. Jeonghee Han zegt dat de overheid gevoelig is voor de internationale publieke opinie en roept dan ook een ieder op zich uit te spreken tegen de plannen.

De petitie is hier te ondertekenen!

Bron ©PiepVandaag.nl