Acteur Matthew McConaughey is mede-eigenaar van een ranch in Texas, Verenigde Staten, waar jacht op witstaartherten wordt aangeboden. Het betreft een vorm van canned hunting (ingeblikte jacht).

Matthew McConaughey
Witstaarthert | Foto: S. Bauer via Wikipedia

De herten van de LP Ranch, waarvan McConaughey mede-eigenaar is, worden het hele jaar gevoerd en zijn door betalende gasten makkelijk te schieten.

Canned hunting betekent dat dieren op een afgesloten terrein worden gehouden, zodat jagers altijd raak schieten zonder daar veel moeite voor te doen. Gewoonlijk groeien de dieren op het terrein op of op een andere locatie waar ze aan mensen gewend raken. Eerder berichtte PiepVandaag.nl al over een dergelijke jachtmethode in Afrika, waar leeuwenwelpjes worden geknuffeld door toeristen, om daarna in een afgezet gebied te worden beschoten door trofeejagers.

Op de website van de ranch staat:

“Wij van LP Ranch zijn trots op de jachtpartijen op witstaartherten die we aanbieden.”

Nadat de jagers de herten, die geen schijn van kans hebben, hebben afgeknald, kunnen ze zich ontspannen in een comfortabel vakantiehuis.

Op deze pagina staan foto’s van mensen die herten op de ranch van McConaughey hebben geschoten en trots de gedode dieren tonen, alsof ze een hele prestatie hebben geleverd.

De Humane Society (HSUS) maakte een aantal jaren geleden dit filmpje over canned hunting om mensen over deze bloedsport te informeren:

In tegenstelling tot andere populaire acteurs, zoals Leonardo di Caprio en George Clooney, die hun naam en geld verbinden aan natuurbeschermingsorganisaties, werkt Matthew McConaughey blijkbaar juist actief mee aan het doden van dieren.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde