Bengaalse tijger
Foto: iStock Photo

Een compleet dorp in een Indiaas natuurreservaat is verhuisd om meer ruimte te maken voor de tijger. Het dorp Umri werd verplaatst vanuit het Sariska Tijger Reservaat in Rajasthan. Het gaat in totaal om 350 mensen van 82 families. Zij wonen nu veertig kilometer verderop in Rundh Mozpur. Volgens ambtenaren is de gehele verhuizing goed verlopen in samenspraak met de families. Zij werden gecompenseerd door extra landbouwgrond en met een geldbedrag van 200.000 Rupees (3115 Euro).

Het is het tweede dorp dat is verhuisd, nadat in 2007 het dorp Baghani een nieuwe locatie buiten het reservaat heeft gekregen. Na 2013 verwachten de parkbeheerders dat alle elf dorpjes met ongeveer 2500 inwoners elders gevestigd zullen zijn.

De helft van het aantal tijgers dat nog over is in de wereld, leeft in India. In het reservaat leven slechts vijf tijgers, nadat het dier zelfs korte tijd geheel was verdwenen uit het 886 vierkante kilometer grote park. Volgens een het hoofd van het parkbeheer in Rajasthan, P.S Somasekhar heeft het park minstens twintig vrouwtjes nodig voor een houdbare populatie van ongeveer tachtig tot honderd dieren.

De totale populatie van Indiase tijgers zit in de lift. In 2007 waren er nog 1411 tijgers over. Afgelopen jaar werden er 1706 geteld. Honderd jaar geleden waren er naar schatting nog 100.000.

India vecht al geruime tijd tegen de menselijke bedreigingen van dit dier, zoals stropers, internationale smokkel en verlies van habitat.

Bron: BBC News