De eerste slachtoffers van stalbranden in 2019 staan genoteerd

Triest nieuws maandag, toen in het dorp Nieuwland, gemeente Vijfheerenlanden in Utrecht, bij een stalbrand een aantal kalfjes om het leven kwam. De eerste slachtoffers van stalbranden in 2019 staan genoteerd.

slachtoffers van stalbranden

De eerste slachtoffers van stalbranden in 2019 staan genoteerd | Foto (illustratief): publiek domein

Het was slechts een klein berichtje bij RTV Utrecht en Hart van Nederland. De brand in een stal aan de Breezijde in Nieuwland heeft aan ‘een tiental’ kalveren het leven gekost, zo meldt Hart van Nederland, terwijl RTV Utrecht spreekt over 15 slachtoffers. De brandweer kon drie kalfjes redden, aldus RTV Utrecht.

Ieder jaar
Hoe de brand in de kalverbox is ontstaan is niet bekend. Wel is het een stalbrand en daarmee verandert er op dat vlak waarschijnlijk niets in 2019. Er is opnieuw een hoeveelheid vreselijke stalbranden te verwachten met grote aantallen slachtoffers, want zo gaat het ieder jaar. Schijnbaar is er bij veel politici in Den Haag een ‘acceptabele grens’ van dierlijke slachtoffers, alvorens tot maatregelen over te gaan die brandveiligheid van stallen vergroot – zoals verplichte sprinklerinstallaties – en waarbij de dieren tijdens brand makkelijker kunnen vluchten voor het vuur.

slachtoffers van stalbranden

De slachtoffers van een stalbrand | Foto: ©Jack Tummers

Er bestaat het vermoeden dat veel stalbranden ontstaan door illegale doe-het-zelf-activiteiten, zoals aan elektrische leidingen of installaties, terwijl dat door een vakman moet gebeuren. Achterstallig onderhoud door bezuinigingen op de bedrijfsvoering wordt ook genoemd, net als malafide installateurs van bijvoorbeeld luchtwasinstallaties.

Genadeloze exploitatie
Een enkele keer is er bij een stalbrand opzet in het spel of gooide bliksem roet in het eten. Maar in alle gevallen hadden er veel minder slachtoffers van stalbranden hoeven zijn, als politici in Den Haag het welzijn van dieren in onze voedselsector respecteerden. Respect tonen voor de dieren die gegeten worden is een teken van beschaving, in tegenstelling tot de huidige meedogenloze massa-exploitatie van diezelfde levende en voelende wezens. Kwaliteit van leven zou altijd bovenaan moeten staan.

 • Lees ook:

Wat veroorzaakt stalbranden?

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Nu al weer?
  Gaat lekker zo….
  Vorig jaar zijn er geloof ik meer dan 200.000 prachtige dieren omgekomen door stalbranden in Nederland.
  Wie weet kunnen ze dit jaar een record vestigen door dat te overtreffen….
  Wat een door en door verrotte industrie is die vee-industrie.
  De meeste dieren die niet door brand omkomen hebben een verschrikkelijk leven voor zij hardhandig afgevoerd en vermoord worden.
  En LTO Nederland blijft het maar meedogenloos ontkennen en probeert ons wijs te blijven maken dat alle dieren het fantastisch hebben in de stallen in Nederland.
  Iedereen met een beetje fatsoen en gevoel schaamt zich toch diep voor de gebruikelijke praktijken in die vreselijke vee-branche.

Laat wat van je horen

*