Een belangrijke vervuiler van de oceanen blijkt de wasmachine. Polyester, acryl en nylonvezels afkomstig van synthetische kleding vormen een grotere vervuiler van de oceanen door microplastics dan tot nu toe gedacht.

Microplastics zijn kunststof deeltjes kleiner dan 1 millimeter. Tot nu toe werd verondersteld dat deze deeltjes voor het overgrote deel afkomstig waren door verval en fragmentatie van groter plastic afval. Maar uit een Iers onderzoek dat deze week werd gepubliceerd in Environmental science and technology blijkt dat het merendeel van deze vervuiling van kleding afkomstig is.

Een enkel kledingstuk kan bij een wasbeurt zo’n 1900 deeltjes afscheiden, die niet door de filters van het rioleringsysteem worden tegengehouden, concludeerden de wetenschappers. Het onderzoek is verricht op achttien verschillende kusten op zes continenten. In dichtbevolkte gebieden was een hogere concentratie van microdeeltjes, dan in dunbevolkte gebieden. Maar de wetenschappers troffen de deeltjes overal ter wereld aan. “Als de deeltjes gegeten worden, komen ze via de magen in de stofwisseling van dieren terecht. Uiteindelijk stapelen ze op in de cellen”, vertelde de hoofdauteur Mark Browne van de Universtiy College Dublin aan de BBC.

Door vis of zeevruchten te consumeren, komen de vervuilers ook in het menselijk lichaam. Dat dit gebeurt was al langer bekend. Wat de langetermijneffecten van verontreiniging door microplastics zijn, is nog niet bekend. Wel voorzien de onderzoekers een toename in vervuiling die samenhangt met de groei van de bevolking en het toenemend gebruik van synthetische kleding.

Bron: Mongabay.com


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.