Onderzoek heeft uitgewezen dat buiten het feit dat dolfijnen hun eigen persoonlijke fluittoon hebben (naam, signature whistle), ze er ook op reageren als een soortgenoot hen aanroept door die fluittoon te gebruiken.

Tuimelaar
Tuimelaar | Foto: By NASAs [Public domain], via Wikimedia Commons
Persoonlijke fluittoon
Dolfijnen creëren hun persoonlijke fluittoon in de eerste maanden van hun leven. Vervolgens wordt dat geluid veelvuldig gemaakt tijdens het rondzwemmen. Biologen Stephanie King en Vincent Janik van de universiteit van St. Andrews zochten uit of de dieren ook reageren wanneer een soortgenoot hun specifieke fluittoon laat horen.

Snelle reactie
Zij focusten zich op een groep van zo’n 200 tuimelaars voor de kust van Schotland en namen de geluiden die de dieren maakten op. Daaruit filterden zij de persoonlijke fluittonen en speelden die af voor de dolfijnen, ook speelden ze fluittonen af die geen naam bevatten. De dieren gaven alleen een reactie wanneer hun naam werd geroepen, een snelle reactie zelfs en vaak meerdere keren.

Uniek
Volgens King roepen de dolfijnen de naam van vrienden of familieleden wanneer ze zich bij hen willen voegen. Alleen van dolfijnen en papegaaien is bekend dat ze vaste geluiden gebruiken voor voorwerpen en soortgenoten.

Ongeveer de helft van de tijd dat dolfijnen geluiden fluiten wordt besteed aan het roepen van de eigen naam. Wat de dieren de andere helft van de tijd communiceren moet verder worden onderzocht.

Dolphin talk decoded [ENG]Bron: MSN Nieuws ©PiepVandaag.nl