Britse duiker Justin Hart filmde onlangs een hartverwarmend tafereel in de Atlantische Oceaan, nabij de Azoren. Een potvisbaby was zijn moeder uit het oog verloren en sprong van vreugde uit het water nadat hij haar en de rest van zijn familie had teruggevonden.

potvisbaby
Dolblije potvis | Foto: Justin Hart via Daily Mail

Communicatietechniek

Potvissen duiken van alle walvisachtigen het diepst, op zoek naar inktvissen. Ook blijven ze een lange tijd onder water. Kalfjes kunnen de volwassen dieren nog niet zo ver volgen en moeten door te luisteren naar de echolocatie de groep ver onder zich in de gaten zien te houden. Zo raken ze hun familie soms even kwijt. Daarom communiceren ze door meerdere keren uit het water te springen: door het geluid van de klappen op het water laten ze de volwassen dieren onder water weten waar ze zijn.

Opgetogen

Justin Hart volgde het potvisje al een groot deel van de dag, voor de onderwaterdocumentaire die hij maakt. Nadat het dier zo’n 6,5 km buiten de haven van Lajes do Pico luidruchtig om aandacht had gevraagd  door op het water te klappen, kwamen twee vrouwtjes boven. Het walvisje was zo blij ze te zien, dat het letterlijk van vreugde uit het water begon te springen, tot 9 meter hoogte.

Potvissen leven in groepen van 15-20 dieren en worden circa 18 meter groot. Ze zorgen gezamenlijk voor de jongen. Een volwassen dier weegt zo’n 45 ton. Bij de Azoren komen veel potvissen voor.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde