In november vindt het vijfjaarlijkse Gadhimai festival weer plaats in Nepal. Tijdens dit ‘feest’ worden honderdduizenden dieren zoals buffels, varkens, geiten, konijnen en kippen op een onmenselijke, wrede manier geslacht. Met deze offers wordt de Hindoegodin van de macht geëerd.

gadhimai
Dieren worden onthoofd met enorme zwaarden |Foto: rpb1001 via Compfight cc

Het festival wordt altijd georganiseerd in de streek Bara in Nepal, ten zuiden van Kathmandu. Tijdens het festival in 2009 werden er tienduizenden buffels en andere landbouwdieren bij elkaar gedreven in een afgesloten weide. Daarna kwamen 200 mannen met gigantische zwaarden het terrein op en werden de dieren één voor één onthoofd. Zonder verdoving. Extra triest is dat het onthoofden van een buffel niet bepaald makkelijk gaat. Soms overlijdt het dier pas na tientallen pogingen. Een ander onderdeel heet ‘panchhbali’ (vijf offers), waarbij de keel van vijf dieren (buffels, geiten, varkens, hanen en ratten) wordt doorgesneden. De dieren sterven een pijnlijke, langzame dood.

Protest groeit

Gadhimai heeft 250 jaar lang ongestoord kunnen plaatsvinden, maar de brute massaslachting is nu eindelijk internationaal bekend geworden en mensen komen in opstand. Hoe heeft dit zo lang kunnen gebeuren? Het festival is zo groot geworden door een subsidie van de Nepalese regering. In 2009 betaalde de regering bijna € 40.000,- om dieren te offeren; dat is bijna 50 keer het minimumloon per jaar in Nepal. De Nepalese regering beroept zich op ‘traditie’, maar daarnaast levert het festival veel geld op. De plaatselijke hotels en restaurant varen wel bij de vele bezoekers en vlees, botten en huiden van de geofferde dieren worden verkocht aan Nepalese en Indiase bedrijven.

Boycot festival november 2014

Ondanks de protesten tegen het festival in 2009, is het slachten gewoon doorgegaan. Ongeveer 5 miljoen mensen namen deel aan het festival. Om ervoor te zorgen dat het festival deze keer wél geboycot wordt, voert Compassion in World Farming (CIWF), samen met Animal Welfare Network Nepal (AWNN), actie. Ze ondersteunen actiegroepen in Nepal om zoveel mogelijk weerstand bij de lokale bevolking op te roepen.

Teken hier de petitie van CIWF.

Bloedoffer aan godin

De ‘Gadhimai slachting’ begon zo’n 260 jaar geleden, toen landheer Bhagwan Chaudhary gevangen zat en geloofde dat zijn problemen zouden verdwijnen als hij een bloedoffer bracht aan godin Gadhimai.

‘De godin heeft bloed nodig’, aldus een priester van de Gadhimai tempel. ‘Als iemand een probleem heeft, snij ik de keel van een dier door in de tempel en daarmee lossen de problemen van die persoon op.’

Bekijk dit nieuwsbericht uit 2009 van Associated Press (waarschuwing: schokkende beelden): 

Bronnen: Compassion in World Farming, Occupy for Animals ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen