Op maandag 3 augustus kreeg Joyce van haar vader een blauwe Franse buldog cadeau voor haar verjaardag. Dolgelukkig was ze. Hoe mis het was bleek de dag erna. Bella, zoals Joyce haar hondje genoemd heeft, werd doodziek.

Bella
Lieve Bella | Foto: Joyce

Bella at en dronk niet meer en dus belde haar bezorgde baasje de dierenarts. Ze moest even langskomen omdat het om een pup ging. Toen de dierenarts het hondenpaspoort bekeek en zag dat Bella bij broodfokhandelaar De Meiboom in Diessen is gekocht begonnen alle alarmbellen te rinkelen.

Joyce had tot dan toe nog nooit gehoord van Meiboom. Ze had het hondje immers van haar vader gekregen. En haar vader had de pup te goeder trouw voor maar liefst 2750 euro gekocht bij een fokker, dacht hij. De dierenarts wilde, gezien haar afkomst en de symptomen, meteen op het parvovirus testen. Bella braakte inmiddels ook en had diarree. Na 2 uur kreeg ze de uitslag. Bella had parvo. “Ik voelde de vloer onder mijn voeten weg zakken en kon alleen nog maar huilen”, vertelt ze later over dit moment aan mij.

Bella
Bella werd doodziek | Foto: Joyce

Het parvovirus is vaak dodelijk voor puppy’s en kan verspreid worden van dier op dier, maar ook mensen kunnen het overdragen op dieren doordat ze het virus via hun handen of kleding verspreiden. Het parvovirus is hardnekkig en kan in een donkere en vochtige omgeving maanden tot jaren overleven. Alleen chloor doodt het parvovirus. In Nederland wordt standaard tegen parvovirose, kort ‘parvo’, gevaccineerd.

Joyce belde met De Meiboom en die wilde de dierenarts wel even spreken. “Ik heb mijn dierenarts nog nooit zo boos gezien en achteraf begrijp ik waarom”, zo vertelt ze. In het paspoort staat dat Bella op het moment van aankoop 16 weken was. Maar aan de tandjes was te zien dat het diertje niet ouder is dan 7 weken. Wij hebben inmiddels achterhaald dat dit hondje al op 28 juli in Nederland was, na een lang transport uit Hongarije. Doodziek en zeer besmettelijk heeft ze tussen de andere hondjes gezeten.

Bella
Joyce moest haar hondje naar België brengen | Foto: Joyce

Joyce belt nog een keer met Meiboom, die haar weet te overtuigen dat haar eigen dierenarts het mis zou hebben. Ze moet haar hondje naar België brengen, naar de dierenarts van Meiboom, want alleen dan worden de kosten door hem vergoed. Volgens haar eigen dierenarts gingen die zeker oplopen tot zo’n 3.000 euro. Ze weet dan nog niet dat deze Belgische dierenarts de beruchte Jantina B. is, die in eigen land is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan illegale hondenhandel.
.

Belgische dierenarts Jantina B. medeplichtige illegale hondenhandel

.
RIP lieve Bella

Joyce wil alles doen om haar hondje te redden en stapt diezelfde avond in de auto, om vervolgens diep in de nacht pas weer thuis te komen. België is voor haar niet bepaald om de hoek.

En dan, om 15 uur op 7 augustus, krijgt ze het bericht dat Bella is overleden. Een vreselijke schok voor niet alleen Joyce, maar ook haar drie kinderen.

Bella
Rust zacht lieve Bella | Foto: Joyce

Lieve Bella,
.

Wij hebben maar zo kort van jou mogen genieten

Maar het moment dat ik jou vast had, sloten wij jou in ons hart 😭

Ik hoop dat je geen pijn meer hebt en jou rust heb gevonden

Rust zacht lieve Bella honden kindje van ons ❤️❤️

We zullen je niet vergeten.

Joyce hoopt dat ze anderen puppykopers met haar verhaal kan waarschuwen en dat hoop ik ook! Dus we blijven zeggen: koop alsjeblieft geen puppy bij broodfokhandelaar De Meiboom in Diessen.
.

  • Het trieste verhaal van Joyce en Bella is helaas geen uitzondering. Lees ook:
    .

Zeer besmettelijk parvovirus bij puppyhandelaar in Diessen

.
©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals