Sommige dieren hebben een verbijsterende reeks vaardigheden en intelligenties. Door middel van geur in kaart brengen waar je familieleden zijn? Een fotografisch geheugen en de mogelijkheid om getallenreeksen te herinneren? De wereld doorkruisen en weer terug naar huis keren, met als enige begeleiding het puntje van je snavel? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe dieren met hun intelligentie de mensen evenaren of zelfs overtreffen. Lees hier over zeven slimme dieren en waarom ze ons respect verdienen.

DuifDuiven

De meeste mensen hebben meerdere soorten kaarten en een kompas nodig om na een lange reis hun weg terug naar huis te vinden. De duif kan echter zonder enige begeleiding terugkeren van extreem lange afstanden (meer dan 1750 km). Eigenlijk hebben ze wel wat hulp: volgens onderzoek van de Universiteit van Frankfurt, hebben deze duiven ijzerhoudende structuren in hun snavel. Dit helpt ze om het magnetisch veld van de aarde te voelen, onafhankelijk van hun beweging en houding. Zo kunnen ze hun geografische ligging identificeren. Onderzoeksresultaten die in 2010 zijn uitgebracht, geven aan dat ook andere vogels deze magnetische ‘aantrekkingskracht’ hebben.

Mieren
Mieren pad ©Wikimedia Commons

Mieren

Ondanks hun omvang, hebben veel miersoorten op de wereld geweldige vaardigheden. Een van de meest indrukwekkende is de ‘mycocepurus smithii’ uit de Amazone. Dit is een superfeministische soort, die het vermogen heeft ontwikkeld om te reproduceren via klonen – en af te zien van zowel seks als mannen – om te evolueren naar een volledig vrouwelijk ras.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Arizona, is het niet duidelijk wanneer deze verandering in gang is gezet. Maar door het reproduceren zonder seks, voorkomen de mieren de energetische kosten van het produceren van mannen en verdubbelen ze het aantal reproductieve vrouwtjes.

In tegenstelling tot de mens, hebben mieren ook super efficiënte manieren geleerd om hun verkeer te organiseren. En onderzoek uit 2006 van de Berkeley Universiteit van Californië, heeft vastgesteld dat de val-kaak mier (odontomachus bauri) zijn kaken kan sluiten met een ongelooflijke snelheid. De slag duurt 0.13 milliseconden, 2300 keer sneller dan het knipperen van een oog. Hierdoor kunnen ze enorme hoogtes springen voor hun grootte.

Afrikaanse olifant
©Wikimedia Commons

Olifanten

Ze zijn groot en lijken soms moe en traag. Maar het is geen verrassing dat de eigenaardige neus van dit zoogdier echt bijzonder is. Uit onderzoek van de Universiteit van St. Andrews blijkt dat olifanten tot 30 afwezige leden van hun gezin kunnen blijven volgen door hun geur op te snuiven en een mentale kaart te vormen van waar ze zijn. Hoe nuttig zou dit zijn voor moeders met meerdere kinderen? Beter zelfs, volgens een andere studie van dezelfde universiteit, kunnen olifanten bepalen of een mens vriendelijk is of een bedreiging vormt, door hun geur en de kleur van hun kleding.

Termietenheuvel
©Wikimedia Commons

Termieten

In Zimbabwe heeft de termietensoort ‘macrotermes michaelseni’ een nauwkeurige techniek ontwikkeld, om een specifieke schimmel te verbouwen waarmee ze zich voeden.

Deze schimmel groeit echter alleen bij 30 graden Celsius, en de temperaturen buiten lopen uiteen van 40 graden Celsius overdag tot 1 graad Celsius ’s nachts. De termieten hebben daarom een systeem om de temperatuur stabiel te houden in hun heuvels: ze openen en sluiten voortdurend verwarmings-en koelinstallaties.

Dit is zo’n nuttig idee dat de Loughborough Universiteit onderzoek verricht om dezelfde techniek bij menselijke gebouwen te gebruiken. Om maar een voorbeeld te geven, het Eastgate Centre in Harare (Zimbabwe) is gemodelleerd naar dit termietensysteem.

Chimpansee
©Wikimedia Commons

Chimpansees

Er is al veel gezegd over de intelligentie van chimpansees. Sommige mensen beweren dat ze genieën zijn en anderen claimen dat ze maar zo slim zijn als een driejarig kind. Natuurlijk, de werkelijke feiten vallen er tussenin. Maar er is tenminste één gebied waarop chimpansees mensen overtreffen: fotografisch geheugen. Een onderzoek van het Primate Research Institute aan de Universiteit van Kyoto, bewijst dat jonge chimpansees een buitengewoon werkgeheugencapaciteit hebben voor numerieke herinnering. Beter zelfs dan die van volwassen mensen, blijkt uit tests met dezelfde apparatuur en volgens dezelfde procedure. Gepresenteerd in dezelfde nummervolgorde, zouden kleine chimpansees ze beter herinneren dan de mens.

Kraai
©Wikimedia Commons

Kraaien

In tegenstelling tot de enorme hoeveelheid dieren en diersoorten die met uitsterven bedreigd worden, bloeit de kraai. Kraaien reproduceren over de hele wereld, met als kleine uitzondering de Noordpool en de Zuidelijke gebieden van Zuid-Amerika.

Hoewel ze op veel manieren hebben bewezen slim te zijn (zoals Joshua Klein uitlegt in onderstaande TED Talk), beweren officiële wetenschappers dat ze niet slimmer zijn dan mensen. Maar hun fantastische capaciteit om zich snel aan te passen en het vermogen om te leven in steden, laat zien dat ze veel meer kunnen zijn dan nu.

Donkergestreepte dolfijn
Donkergestreepte dolfijn ©Wikimedia Commons

Dolfijnen

Dolfijnen zijn nog niet officieel slimmer dan de mens, maar ze zijn onlangs wel uitgeroepen tot ’s werelds op één na meest intelligente wezens (na de mens).

Een zoöloog van de Emory University in Atlanta, is volgens The Times zelfs zo ver gegaan om te zeggen dat hun “neuroanatomie psychologische continuïteit tussen mensen en dolfijnen doet vermoeden,” en riep op tot heroverweging van de mens-dolfijn interacties.

Een andere wetenschapper, van de Loyola Marymount Universiteit in Los Angeles, noemde ze zelfs ‘niet-menselijke personen.’

Dolfijnen zijn dus slimmer dan chimpansees en hebben communicatieve vaardigheden vergelijkbaar met die van de mens. Hun hersenmassa komt op de tweede plaats, na de menselijke hersenen. Daardoor zijn ze culturele dieren, met verschillende persoonlijkheden en met de mogelijkheid om na te denken over de toekomst.

Deze zeven dieren zijn dus op veel gebieden slimmer dan wij. Gewoon nog een reden om een ​​beetje respect te tonen als we ze tegenkomen in de natuur.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp