Er vloeide kleurrijke taal gedurende de drie dagen die nodig waren om de geïmmobiliseerde bultrug te kunnen bevrijden uit een benarde positie in New York. De walvisachtige zat vast in 454 kg visgerei en staalkabel. 

visgerei
Bultrugkalf gered van verstrikking in 454 kg visgerei | Foto: publiek domein

Eind juli viel een jonge bultrug op in de ingang van de haven van New York City. Het dier bleef op dezelfde positie drijven. De staart zat verstrikt in een laag vistuig -touw, netten, boeien en staalkabels-, dat het dier aan de zeebodem leek te verankeren. Na de melding over deze verstrikte walvis, zaten Scott Landry, directeur van Marine Animal Entanglement Response, en twee andere reddingswerkers binnen 24 uur op een vlucht van Cape Cod naar New York. Vastberaden om het arme dier uit de verstrikking te verlossen vlogen ze met bijna 408 kg aan specifiek ontwarringsmateriaal. Het geniekorps van het Amerikaanse leger Army Corps of Engineers stuurde een schip om hen te helpen.

Zes meter diep

De staart van het kalf werd ruim zes meter onder het wateroppervlakte verzwaard door de kabels en het visgerei. De reddingwerkers hadden hierdoor slecht zicht. Duiken was niet mogelijk omdat dit een te groot risico vormde voor de reddingswerkers om zelf verstrikt te raken. In plaats daarvan werkten ze vanuit kleine opblaasbare boten waarmee ze binnen een meter van de walvis konden komen. De uitrusting waarmee ze werkten kon alleen niet door het visgerei en kabel komen om dit los te snijden. Landry:

“Nog nooit hebben wij een walvis opgegeven, maar er waren een paar momenten op de eerste en tweede dag dat we het gevoel kregen dat we niet het juiste materiaal tot onze beschikking hadden om deze specifieke verstrikking voor elkaar te krijgen.”

Op de derde dag had het reddingsteam een nieuw plan nodig om het dier te kunnen bevrijden. Uiteindelijk maakte het gespecialiseerde gereedschap plaats voor betonscharen en ijzerzagen. Een schip van de Urban Coast Institute van de Monmouth University in New Jersey, liet een grijphaak naar de zeebodem zakken rondom de kabel en het visgerei. De haak werd vervolgens aan de sterkere boot van het geniekorps overgedragen om de zware uitrusting naar de oppervlakte te trekken. Vervolgens sneden de reddingswerkers de kabel binnen enkele minuten door en was de walvis eindelijk vrij.

Scott Landry vermoedt dat de onfortuinlijke 4-jarige bultrug tijdens het zwemmen verstrikt is geraakt in een sleepnet dat vissers achter hun boot slepen om grote scholen vissen te vangen. In totaal verwijderde het reddingsteam liefst 454 kg aan visgerei. Dit liet diepe snijwonden achter. De redders waren optimistisch gestemd dat het kalf volledig zou herstellen. Onlangs is het prachtdier alweer gespot door walvistoeristen op pleziervaartuigen.

Conflict tussen mens en dier

Niemand weet precies waarom walvissen overvloediger worden in de schonere wateren voor de kust van New York City. Dr. Rekdahl, wetenschapper voor de Wildlife Conservation Society, noemde als mogelijke oorzaak de gastvrije wateren en de strenge regulering van de menhaden-visserij in de Atlantische Oceaan. Menhaden zijn kleine vette vissen boordevol omega-3-vetzuren waar de walvissen zich mee voeden. Dr. Rekdahl:

“Helaas, naarmate het aantal walvissen in de wateren van New York City toeneemt, lijkt er ook een toename te zijn van conflicten tussen mens en dier. Dit alles wijst op de noodzaak van meer bewustzijn en meer beheer van de walvispopulaties.”

Door de toestroom van walvissen heeft dit ook geleid tot meer verwonde of dode dieren door verstrikkingen, strandingen of scheepsaanvallen. De grote vrachtschepen, vissersschepen en pleziervaartuigen vormen een constante bedreiging voor deze grote zwemmers. Volgens Bonnie Bradley, uitvoerend directeur van de Long Island Commercial Fishing Association, zijn conflicten tussen vissersvaartuigen en walvissen zeldzaam in de wateren van New York. Maar het staatsdepartement van Milieu van New York meldt dat er sinds 2017 minstens 54 grote walvissen gestrand zijn langs de kust. De meeste waren dood, sommigen leefden nog en hadden dringend hulp nodig.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman