Tijdens de coronapandemie is het aantal gevallen van zware dierenmishandeling in de Mexicaanse staat Yucatán flink toegenomen. Dieren worden gemarteld, overgoten met kokende olie en zelfs verkracht of vermoord. Ook de afschuwelijke lassotoernooien gaan gewoon door, waarbij de ingewanden van paarden in het rond worden geslingerd door hiervoor getrainde stieren. Dierenbeschermingsorganisaties vragen om zwaardere straffen voor deze gruweldaden.

dierenmarteling
Exponentiële toename van dierenmarteling in Yucatán tijdens coronacrisis | Foto: Wikimedia Commons

Dierenmartelingen

Yucatán, bekend van de eeuwenoude Mayatempels en prachtige natuur, kampt sinds de uitbraak van het coronavirus met een exponentiële toename van dierenmishandeling. Honden en katten, waaronder pups en kittens, zijn de meest voorkomende slachtoffers. Vele zijn straatdieren; huisdieren die in de steek zijn gelaten. Ze worden gemarteld, verwond met machetes, vergiftigd, overgoten met kokend water of olie en vermoord. Opvallend is dat ook het aantal gevallen van bestialiteit (dierenseks) sterk is gestegen. Andere dieren die ten prooi vallen aan deze en andere gruweldaden, zijn paarden, hanen, buidelratten, varkens en koeien.

Mexico staat wereldwijd op de derde plaats van dierenmishandeling. Binnen Latijns-Amerika staat het land op de eerste plaats. Het Mexicaanse Secretariaat van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (Semarnat) ontvangt jaarlijks meer dan 4.200 dieren, waarvan de meeste een vorm van mishandeling hebben geleden.

Lassotoernooien

Elke twee weken vindt er in Yucatán een lassotoernooi plaats; een geliefd familie-uitje, waarbij doodsbange paarden in het bijzijn van een groot publiek worden verscheurd door stieren. Ondanks het tijdelijke verbod op deze toernooien vanwege de coronapandemie, vinden er nu illegale toernooien plaats. De zogenaamde cowboys en -girls rijden op paarden, terwijl getrainde stieren de paarden fel aanvallen met hun hoorns. De ingewanden worden uitgerukt en ook de stieren raken gewond door de cowboys die zich -zo gezegd- verdedigen. Deze toernooipaarden sterven vaak een langzame dood. Indien het sterven te traag gaat, krijgen zij een kogel door het hoofd geschoten.

Voorstel tot hervorming

Dierenbeschermingsorganisaties vragen om een hervorming van de dierenrechtenwet uit 2013. Momenteel zijn de meeste sancties slechts administratief. Activisten vinden de huidige straffen die op deze misdrijven staan veel te laag en strijden voor minimaal een verdubbeling van de sancties en naar de invoering van een strafrechtelijke vervolging van de misdadigers. Vorige week zijn deze voorstellen voorgelegd aan het staatscongres van Yucatán.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Jennie Cools