Vier Voeters heeft met ondersteuning van de dierenwelzijnsorganisatie Viva in Polen de laatste drie bruine beren gered die door particulieren werden gehouden. Met deze laatste redding is een einde gekomen aan het illegaal in bezit hebben van beren in dit land. 

bruine beer in kooi
Foto: Vier Voeters

In een uithoek van Korabiewice leefden de drie bruine beren al jaren in kleine kooien. Voordat zij naar Korabiewice werden gebracht, werden de beren misbruikt voor hondengevechten en circusvoorstellingen. De eigenaar was ook in het bezit van honderden honden, katten, koeien, paarden en geiten. Velen dieren stierven van de honger of aan opgelopen verwondingen die niet behandeld werden. De gezondheid van de beren was zeer slecht. “De beren zijn ondervoed en hebben ernstige gedragsstoornissen”, aldus Carsten Hertwig, hoofd Berenprojecten bij Vier Voeters. “Hun rotte tanden en ontstoken tandvlees moet onmiddellijk worden behandeld. Wij veronderstellen dat zij vreselijke kiespijn hebben en daardoor niet goed kunnen eten”. 

De Poolse dierenwelzijnsorganisatie Viva heeft het verwaarloosde onderkomen overgenomen en heeft Vier Voeters gevraagd de verantwoordelijkheid voor de beren over te nemen. Afgelopen vrijdag heeft een internationaal dierenartsenteam hulp verleend aan de beren en hen onderzocht en behandeld. Een Duitse tandarts behandelde hun verwaarloosde gebitten. Op basis van hun behoefte worden de dieren nu naar behoren gevoed en medisch behandeld.  

Bron ©PiepVandaag.nl