Een beroemdheid in Mosselbaai, Zuid-Afrika, is vorige week vermoord. Witte neushoorn Sir Fabian, bekend vanwege zijn vriendschap met hondje Madam Gigi, werd gedood door stropers in een reservaat in de Tuinroute.

Sir Fabian
Gigi en Sir Fabian in gelukkige tijden | Foto © Nyaru Game Lodge

Sir Fabian was de enige overgebleven neushoorn op het terrein van Nyaru Game Lodge. De ander neushoorns waren al verplaatst om stropers te ontmoedigen, maar vanwege zijn populariteit bij bezoekers en zijn vriendschap met Madam Gigi bleef Sir Fabian in het reservaat. Helaas is de krankzinnige marktwaarde van zijn hoorn hem fataal geworden. Rangers deden de treurige ontdekking, zij vonden het lichaam van de imposante neushoornstier vorige week.

‘We zijn enorm geschokt. De boerderij ligt ver overal vandaan en Sir Fabian was de enige overgebleven neushoorn, nadat we twee andere hadden verkocht toen het aantal aanvallen van stropers opliep in het land’, aldus Ruan Fouché, eigenaar van Nyaru Game Lodge.

Hij vraagt zich af hoe de stropers het reservaat zijn binnengekomen. De boerderij ligt erg geïsoleerd en niet in de buurt van wegen. Ook hebben de rangers geen sporen gevonden.

Sir Fabian
De trieste overblijfselen van neushoorn Sir Fabian | Foto © Nyaru Game Lodge

Op het lichaam van Sir Fabian werd sectie verricht om te onderzoeken of het dier was doodgeschoten of met een gifpijl beschoten. Het bleek om het laatste te gaan.

‘We geloven dat Sir Fabian stierf door een overdosis verdovingsmiddelen, toegediend door de stropers. Hij is niet doodgebloed, want zijn hoorn was vakkundig verwijderd, er is niet in zijn gezicht gehakt. De stropers wisten precies wat ze deden.’

Omdat de kleinere hoorn niet was verwijderd, denkt men dat de stropers werden gestoord. De eerste nacht na de vondst van het lichaam bleven rangers daarom bij het lichaam van Sir Fabian slapen, voor het geval de stropers zouden terugkeren.

Sir Fabian zal gemist worden, niet in de laatste plaats door Madam Gigi met wie hij een speciale band had. Zodra ze elkaar zagen rende het hondje naar de neushoorn toe. De twee volgden elkaar door het reservaat, aten wat lucerne en speelden samen. Ook het personeel van de Game Lodge is erg aangeslagen door de dood van de neushoornstier.

Volgens het departement van Milieu is dit de eerste voor zijn hoorn gedode neushoorn in de Westkaap, in meer dan een jaar tijd. Dit brengt het totale aantal in een maand op meer dan 40 dieren, nadat er in heel 2013 1.004 werden vermoord.

Bron: ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Omroep Piep!