Albinodolfijntje ‘Angel’ is het onvrijwillige symbool geworden van de drijfjacht op dolfijnen in Taiji, Japan, nadat zij en zo’n 250 andere tuimelaars op 17 januari 2014 gevangen werden genomen. Vanwege haar opvallende verschijning werd ze als eerste uit de beruchte ‘Cove’ gevist. Ze verblijft nu in het Taiji Whale Museum en het is maar de vraag of ze zonder haar moeder levensvatbaar is.

Angel
Het albinodolfijntje nog aan de zijde van haar moeder |Foto via Sea Shepherd

Wat zeldzaam is, is kostbaar en de verwachting is dan ook dat de albinodolfijn nog meer heeft opgeleverd dan andere dolfijnen die aan dolfinaria wereldwijd worden verkocht. Volgens een woordvoerder van het Taiji Whale Museum, Tetsuya Kirihata, is dit dolfinarium van plan Angel voorlopig te behouden, zo dicht bij de plek waar ze tot voor kort in vrijheid leefde.

Deskundigen vrezen dat de overlevingskans van Angel zonder haar familie klein is, ondanks dat volgens Kirihata het dolfinarium ‘goed voor haar zorgt’.

‘Ze zou daar om te beginnen al niet moeten zijn. Een afhankelijk kalf bij haar moeder weghalen gaat in tegen elke natuurwet. Het was fout op ethische en biologische gronden en zelfs qua beheer. Het is gewoon wreed’, aldus Naomi Rose, expert walvisachtigen bij het Animal Welfare Institute.

Hoewel Angel eerst in een bassin bij twee dolfijnen was geplaatst, is ze daarna overgeplaatst naar een ander bassin, met één andere tuimelaar .

‘De andere dolfijnen kaapten haar eten voor haar neus weg. Daarom is ze overgeplaatst en nu eet ze genoeg. Het gaat goed met haar, maar ze maakt nog niet veel contact met de andere dolfijnen. Het zal beter gaan als ze vriendschap sluit’, aldus Kirihata.

Ook al is het Taiji Whale Museum voorlopig niet van plan Angel door te verkopen, kan dit volgens Kirihata wel gebeuren als een ander dolfinarium of onderzoekscentrum haar een betere plek kan bieden. Een bijzondere opvatting, aangezien Angel juist is weggeroofd uit de omgeving die voor haar, en al haar soortgenoten die gevangen zijn in de baai des doods, het beste was.

Mensen over de hele wereld leven mee met de gevangen en gedode dolfijnen uit Taiji. Vanwege haar witte kleur valt Angel extra op en is zij het symbool geworden voor het onrecht dat haar soortgenoten wordt aangedaan.

Bij albinisme ontbreekt het pigment melanine, waardoor huid en haar wit zijn. Ogen van albino’s zijn meestal rood. Dieren waarbij dit pigment ontbreekt zijn kwetsbaarder, omdat ze zo opvallen. Dit maakt ze een makkelijker doelwit voor roofdieren. Een bekende albino is bultrug Migaloo, die diverse keren gesignaleerd is aan de Australische kust.

Angel met andere tuimelaars in het Taiji Whale Museum.

Bronnen: Tim Zimmermann en National Geographic ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde