Terwijl The Ocean Cleanup van Boyan Slat van start is gegaan en de eerste van 60 installaties de oceaan wordt opgesleept om de plastic soep op te ruimen, worden er gelukkig ook overal beslissingen genomen om het plastic afval te beperken. Luchtvaartmaatschappij Virgin Australië stopt met de jaarlijkse 7,5 miljoen plastic roerstaafjes en 260.000 plastic rietjes, en kiest voor milieuvriendelijke alternatieven.

Virgin
Virgin Australië stopt gebruik plastic roerstaafjes en rietjes | Foto: publiek domein

Zaterdagavond vertrok de eerste van 60 vangsystemen vanuit San Francisco naar de Grote Oceaan, koersend naar de Great Pacific Garbage Patch tussen Californië en Hawaï. Deze plastic soep heeft driemaal het oppervlak van Frankrijk, weegt een slordige 80 miljoen kilo en bestaat uit 1800 miljard losse stukken en stukjes plastic.

Ocean Cleanup
De Ocean Cleanup vangarm onder de Golden Gate brug | Foto: screenshot video The Ocean Cleanup/YouTube

De flexibele buis van 600 meter heeft een ‘rok’ van 3 meter die eronder in het water hangt. Het geheel zou zich door de stroming tot een C vormen waarbinnen alle plastic aan de oppervlakte gevangen wordt. Deze ophoping van plastic kan dan regelmatig door schepen weggehaald worden, zo is het plan.

Met 60 van deze vangarmen zou de hoeveelheid aan het oppervlak drijvend plastic in vijf jaar tijd kunnen halveren, en tegen 2040 met 90 procent gereduceerd zijn. Dat is tevens het enige kritiekpunt, want volgens wetenschappers zou slechts 3 procent van al het plastic in zeeën en oceanen aan de oppervlakte drijven. Ook wordt gevreesd dat het systeem dieren kan schaden. De praktijk moet het nu allemaal gaan uitwijzen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Het project heeft de potentie om zeer succesvol te zijn. En hoe de Ocean Cleanup ook afloopt, het is altijd beter om iets te proberen dan niets. Bekijk hierboven de start van de Ocean Cleanup, zoals die zaterdag live werd uitgezonden via YouTube.

Eenmalig gebruik
Veel van het plastic dat opgeruimd gaat worden is na eenmalig gebruik weggegooid, zoals plastic tassen, zakjes, flesjes, rietjes, roerstaafjes, plastic bestek, bordjes, verpakkingen, bouw- of bindmateriaal. Ook drijven er veel filters van sigaretten rond in de oceaan, net als spookvisnetten en ander visgerei.

Virgin
Overal spoelt plastic voor eenmalig gebruik als afval aan | Foto: Alain Bachellier/flickr

Werkelijke prijs
Plastic lijkt handig en is goedkoop, maar het wordt gemaakt uit aardolie; een uiterst vervuilende en destructieve industrie. Vervolgens wordt het plastic voorwerp heel even gebruikt en weggegooid, waarna nog meer milieuschade ontstaat. De werkelijke prijs van plastic zou aanzienlijk hoger zijn wanneer alle schade die het veroorzaakt wordt meegerekend, volgens het principe de vervuiler betaalt.

Virgin
De werkelijke prijs van plastic is aanzienlijk hoger | Foto: publiek domein

Er worden steeds meer betaalbare alternatieven uitgevonden die wel biologisch afbreekbaar zijn, makkelijker recyclebaar en die geen of nauwelijks milieuschade veroorzaken. Voor een bedrijf telt dat de kostprijs hiervan daalt en er een ruime keuze is aan milieuvriendelijke alternatieven voor plastic uit aardolie.

Terugdringen
Grootverbruikers zoals luchtvaartmaatschappijen kunnen een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van plastic voor eenmalig gebruik. Junkfoodgigant McDonald’s Australië liet in juli weten vanaf 2020 te stoppen met plastic rietjes, en nu dus Virgin Australië.

Bedrijfsleven, overheid én consument hebben allen de verantwoordelijkheid om de plastic afvalramp terug te dringen. Een beetje druk op de ketel kan daarbij geen kwaad, want anders is de Ocean Cleanup van Boyan alsnog dweilen met de kraan open.

The Ocean Cleanup
Foto: screenshot video The Ocean Cleanup/YouTube

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel