Een paard stierf gisteren tijdens het stierenfeest Toro de la Peña in Tordesillas, Spanje. Toro de la Peña is een stierenren die Toro de la Vega vervangt. Tot 2016 was dit stierenfeest zeer berucht omdat de stier op middeleeuwse wijze, met lansen, gedood werd. Nu is het doden en het verwonden van de stier niet meer toegestaan, maar paarden lopen nog altijd een risico omdat de stier achternagezeten wordt door mensen te voet en te paard. Het paard werd op de hoorns genomen en stierf aan zijn verwondingen.

stierenfeest
Paard sterft in stierenfeest Toro de la Peña Spanje | Foto: Pixabay

Het stierenfeest blijft vooralsnog een wreed gebeuren: de stier wordt achterna gezeten door een schreeuwende massa mensen te voet en te paard. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) strijdt al 11 jaar voor het einde van het dierenleed in de stierenfeesten van Tordesillas en betreurt ten zeerste dat er weer een dier is gestorven tijdens het evenement.

Marius Kolff, directeur CAS International:

“Als er met een paard iets gebeurt tijdens stierengevechten of wilde evenementen met stieren raakt me dat enorm diep. Ik ben zelf een groot paardenliefhebber, de paarden hebben mij bij de dieren gebracht. Men kan zich voorstellen hoe boos ik word dat zulke dingen kunnen gebeuren.”

Rompesuelas
Karen Soeters tussen de ruiters tijdens Toro de la Vega | Foto: Estefania Pampin Zuidmeer/AnimalsToday.nl

Toro de la Vega werd Toro de la Peña
In mei 2016 besloot de regering van de Spaanse deelstaat Castillië en León, dankzij de nationale en internationale druk, dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier. Ook gaf ze aan dat Toro de la Vega niet meer past bij de normen en waarden van de Spaanse samenleving. In 2016 werd het evenement vervangen door een stierenren waarbij de stier niet verwond of gedood mag worden. Wel dicteert de wet van de deelstaat Castilië en León dat de stier binnen 24 uur na het evenement wordt afgemaakt. Nu heet het stierenfeest Toro de la Peña.

stieren met speren bejaagd
Toro de la Vega toen nog lansen gebruikt werden | Foto: SHARK

Jarenlange campagne
Sinds 2007 strijdt CAS International samen met onder meer Spaanse organisaties samengewerkt in een campagne om een einde te maken aan dit Toro de la Vega. Deze campagne, ‘Rompe una lanza’ (breek een lans), maakte het bestaan ervan bekend in Spanje en zorgde ervoor dat het sociale verzet ertegen groeide. Vanuit Nederland werd er jaarlijks deelgenomen aan het protest om te laten zien dat ook vele Europeanen dit dierenleed niet langer accepteren.

AnimalsToday.nl undercover bij Toro de la Vega
In september 2015 reisde Animalstoday.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. AnimalsToday.nl maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Ook Toro de la Peña valt onder deze subsidieregeling. CAS International gaat door met haar strijd zodat geen stieren, koeien en paarden ingezet worden voor wrede feesten met dieren.

Persbericht Comité Anti Stierenvechten