De stier zal niet meer gedood worden in de aanwezigheid van het publiek tijdens het wrede evenement Toro de la Vega in Tordesillas, Spanje. Dit werd op donderdag 19 mei bekend gemaakt. Wat dit precies inhoudt is nog niet bekend. Gewoonlijk wordt er tijdens Toro de la Vega een stier afgeslacht door honderden mannen te paard en te voet, die het dier doodsteken met lansen.

Rompesuelas
Stier Rompesualas is het slachtoffer van het wrede evenement Toro de la Vega | Foto: PACMA

De lokale regering van de Spaanse deelstaat Castilië en Leon heeft nu besloten om een einde te maken aan dit evenement zoals we het nu kennen. Toro de la Vega zelf wordt niet verboden, maar wel de dood van het dier tijdens het evenement. Maar het is nog niet bekend of het dier gedood wordt na het evenement, of men nog wel lansen mag gebruiken tegen het dier en of het verwonden van de stier ook verboden zal worden. Er worden allerlei interpretaties van de wijziging gegeven in de Spaanse media, maar de wettelijke bepaling zelf meldt alleen dat het niet meer toegestaan zal zijn om het dier te doden bij aanwezigheid van publiek tijdens Toro de la Vega.

Toro de la Vega is zeer controversieel in Spanje. In september 2015 protesteerden 100.000 mensen in Madrid tegen dit evenement. De Nederlandse organisatie CAS International, die zich inzet tegen het stierenvechten en wrede feesten met stieren, strijdt al jarenlang tegen dit evenement. Samen met de Spaanse dierenpartij PACMA, en later ook met HSI, hebben zij intensief samengewerkt om dit evenement te verbieden, door onder meer te lobbyen voor een verbod en het houden van protesten in Tordesillas, Valladolid en Madrid.

Rompesuelas
Tussen de ruiters tijdens Toro de la Vega | Foto: PiepVandaag.nl

Karen Soeters van PiepVandaag reisde in september 2015 samen met CAS International naar Tordesillas af om undercoverbeelden te maken van Toro de la Vega. Stier Rompesuelas stierf die dag een gruwelijke dood. Helaas konden we Rompesuelas niet redden, maar vele mensen hebben de beelden van onze documentaire kunnen zien:

Karen schreef over haar indrukwekkende reis naar Spanje. Lees hier en hier over haar ervaringen in Tordesillas.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer