Het gaat wereldwijd slecht met amfibieën. Van alle gewervelde dieren gaat de populatie van amfibieën het snelst achteruit en meer dan een derde van alle amfibieën staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De grootste oorzaken zijn het verlies van de natuurlijke habitat, de klimaatsverandering en ziektes. Maar nieuw onderzoek toont dat pesticiden en andere chemicaliën een belangrijke rol spelen bij de sterfte onder deze dieren.

kikker
Foto: Wikimedia Commons

Wetenschappers die betrokken zijn geweest bij de studie verklaren dat het zowel “verbazingwekkend” als “alarmerend” is dat veelvoorkomende pesticiden zo giftig kunnen zijn, zelf in doses die goed zijn gekeurd door de overheden. De onderzoekers uiten ook kritiek op hoe de pesticiden getest worden.

“Je zou niet denken dat producten, die geregistreerd zijn op de markt, zo’n giftig effect hebben”, zegt Carsten Brühl van de Duitse universiteit Koblenz-Landau. “Het is het simpelste effect dat je je kan inbeelden: je spuit de pesticide op de amfibie en die sterft. Dat moet zich vertalen in een dramatisch effect op gehele populaties.”

Pyraclostrobin
Het onderzoeksteam onderzocht een froot aantal wijdverspreide producten. De fungicide pyraclostrobin, die door BASF verkocht wordt als het product Headline, zorgde voor het meest schokkende resultaat. De fungicide wordt wereldwijd op 90 verschillende gewassen gebruikt. Kikkers die in aanraking komen met de chemische stof, kunnen binnen een uur sterven. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl