Op vrijdag 13 december stond Bont voor Dieren samen met cosmetisch arts Robert Schoemacher voor de deur van kledingwinkel Gaastra. Het kledingmerk staat bekend om het gebruik van wasbeerhondenbont voor de kragen op hun winterjassen.

schaamhaaractie
Foto: Bont voor Dieren

Voorbijgangers konden door Schoemacher een plukje haar af laten knippen en het op een groot billboard met daarop het bijna naakte onderlichaam van een vrouw plakken. Een mobiel pashokje was aanwezig voor degenen die een discreet stukje haar willen afknippen. De vele voorbijgangers reageerden verrast en doneerden graag een pluk haar. 

Onder het motto: ‘als u zo nodig de vacht van een ander wilt gebruiken, helpen wij u graag een handje‘, werd Gaastra opgeroepen te stoppen met de verkoop van kragen van wasbeerhondenbont.

Om de actie te ondersteunen heeft Bont voor Dieren ruim 100.000 schaamkaarten laten maken, die in cafés en culturele instellingen zijn verspreid. Op de kaart staat het onderlichaam van een vrouw afgebeeld met daarop een witte cirkel met de tekst: Plak hier je haar. In de cirkel kan men eigen (schaam)haar opplakken. De kaart is voorbedrukt met het adres van kledingmerk Gaastra en kan dus direct verstuurd worden. De kaarten zijn van 4 tot en met 18 december verkrijgbaar op honderden verspreidingspunten door heel Nederland. Kijk hier voor meer informatie. Het bont dat Gaastra gebruikt voor de kragen is gemaakt van wasbeerhonden die gefokt worden in Finland. Hier zijn beelden te zien van hoe deze dieren leven.

Persbericht Bont voor Dieren