Tijdens een stalbrand in Someren zijn dinsdag 70 kalveren omgekomen. De brand ontstond aan het einde van de ochtend en was korte tijd uitslaand. De brandweer moest met meerdere bluswagens uitrukken om het vuur te bestrijden. Binnen een uur is het sein brandmeester gegeven.

70 kalveren
Stalbrand Oirschot | Bron: Jack Tummers

20 van de kalveren, die tijdens de hevige brand in de stal stonden, moesten worden geëuthanaseerd. Het is niet bekend hoeveel dieren er in totaal in de stal stonden. Een naastgelegen stal, waar nog meer dieren in stonden, kon door de brandweer worden gespaard.

Het is niet de eerste keer dat deze veehouderij wordt getroffen door een stalbrand. Al in 2012 ontstond er een grote uitslaande brand in een hooischuur. Destijds kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar een stal met koeien.

Veel stalbranden in Noord-Brabant
In de provincie Noord-Brabant komen stal branden zeer vaak voor. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat er alleen al in dit jaar in Noord-Brabant maar liefst 15.000 dieren zijn omgekomen tijdens stalbranden.

Bronnen: Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.