Je zal als heremietkreeftje maar dakloos zijn. Dat overkwam een kreeftje ergens op een onbekend strand. Maar gelukkig werd er een helpende hand toegestoken.

heremietkreeftje
Een eigen huis… | Foto: screenshot video The Dodo/Facebook

Heremietkreeften of heremietkrabben (Paguroidea) zijn tienpotige kreeftachtigen die bekend zijn om de gewoonte een slakkenhuisje te bewonen als bescherming voor het kwetsbare achterlijf. Zonder dit huisje zijn ze een makkelijke prooi voor meeuwen en ander dieren die krabben en kreeftjes op hun menu hebben staan.

Bloot
Het was dan ook schrikken voor een paar strandbezoekers toen ze een klein heremietkreeftje ‘bloot’ zagen rondlopen in het zand. Maar deze beestjes zijn erg kieskeurig als het op hun huisje aankomt. Het mag niet te krap zitten en zeker niet te ruim.

Daarom gaven ze het huisloze beestje de keuze. Er lagen meerdere formaten slakkenhuisjes op het strand, en terwijl het heremietkreeftje er eigenlijk snel vandoor wilde legden ze de huisjes op zijn pad.

Wondertje
De eerste huisjes konden zijn goedkeuring niet wegdragen, maar de strandbezoekers gaven niet op. En toen gebeurde het kleine wondertje: het kreeftje vond een geschikte nieuwe woning en kroop er snel met zijn achterlijfje in.

Wie de beelden in de onderstaande video bekijkt kan niet anders zijn dan vertederd. Maar minstens zo lief is de reactie van de redder:

“Oh mijn God, ik voel me nu zoveel beter.”

Bekijk het filmpje hieronder, en bedenk dat alle dieren in nood onze hulp goed kunnen gebruiken. Of het nu gaat om honden, katten, vogels, varkens, schildpadden, konijnen of… heremietkreeftjes.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel