Gisteren, 5 september, werd de jaarlijkse paardenmarkt in Elst gehouden. Net in de periode van alle commotie rond het feit dat de Dierenbescherming heeft aangegeven te stoppen met filmen op paardenmarkten omdat zij de veiligheid van haar medewerkers niet meer kan garanderen.

Paardenmarkt Elst
Paardenmarkt Elst: paard met gecoupeerde staart

Informanten voor PiepVandaag.nl waren vanaf 4 uur ‘s nachts aanwezig op de markt. Het terrein ging om 3 uur open en bij aankomst stond ongeveer de helft van de paarden er al.

De sfeer was zo vroeg in de ochtend op zijn zachts gezegd grimmig. Handelaren waren enorm alert op dierenbeschermers. Overdag was van die sfeer niets meer te merken. De handelaren leken enorm hun best te doen om zo goed mogelijk te laten zien dat iedereen zich prima aan alle regels hield. De informanten hoorden wel diverse handelaren klagen over de regels.

Gecoupeerde staarten
Op de markt werden uiteindelijk twee paarden met gecoupeerde staarten aangetroffen. Dit terwijl in Artikel 2.7 handel in dieren lid 3 van de Wet Dieren staat dat het verboden is dieren waarbij een in artikel 8 verboden lichamelijke ingreep is verricht voor ‘de verkoop in voorraad te hebben, voor de verkoop aan te bieden, te verkopen en te kopen’.

Verder viel op dat er volop water aanwezig was maar dat dat niet aan de paarden werd gegeven. Sterker nog, geen enkel dier kreeg water.  Dit terwijl ieder paard wettelijk gezien recht heeft op water.

Onbelangrijk
Tot slot de keuring van de paarden. Er werd door twee mensen, vermoedelijk dierenartsen, gekeurd op twee verschillende plekken. De paarden werden echter net als in Zuidlaren nauwelijks bekeken. Alleen het hoofd werd bekeken en de klieren. Of het dier kreupel was, verwondingen had of gecoupeerde staarten leek onbelangrijk.

Twee dieren waren nog heel erg jong. Eén uit maart en het ander uit april. De moeder was niet aanwezig op de markt.

– Lees ook Karen’s blog: Paarden op markten aan lot overgelaten

©PiepVandaag.nl