Op een nertsenfarm in het Brabantse Wilbertoord (gemeente Mill en Sint Hubert) ontdekten onderzoekers van Animal Rights afgelopen week gekooide vossen die onder erbarmelijke omstandigheden zijn opgesloten in kale, draadgaaskooien. Het houden van vossen voor bont is in Nederland al sinds 2008 verboden.

gekooide vossen
Vossen bij een Brabantse nertsenfokker (2020) | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

 

Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen reageert geschokt op de ontdekking:

“Dit soort verschrikkelijke huisvestingssystemen kennen we natuurlijk uit beelden gemaakt in Oost-Europa en China, maar we hadden niet gedacht dit in Nederland in 2020 nog aan te treffen. Het is verbijsterend, sommige pelsdierhouders wanen zich blijkbaar onaantastbaar.”

Animal Rights heeft maandag een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA.
.

.
Gekooide vossen

Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zitten, ziet er oud en armoedig uit. De kooien zijn smerig, klein en kaal. Er is geen enkele afleiding voor de dieren. De meeste vossen hebben nog geen vierkante meter aan ruimte en leven boven hun eigen uitwerpselen.

De witte vos in de video lijkt een zweer op de onderlip te hebben. Zeker één vos heeft een afgekloven staart en bij verschillende dieren zijn de teennagels uitgegroeid. Vermeulen:

“Al deze zaken vallen onder het onthouden van de nodige zorg en zijn een misdrijf, of de dieren nu voor bont gehouden worden of niet.”

In dezelfde batterij kooien, iets verderop, zitten ook nertsen. Gevreesd wordt dat de bontfokker zich snel zal ontdoen van de vossen nu minister Schouten heeft aangekondigd dat alle nertsenbedrijven in verband met corona worden gecontroleerd.

gekooide vossen
De kooien zijn smerig, klein en kaal | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Verbod pelsdierhouderij

Tegelijk met vossen werd in 2008 ook het houden van chinchilla’s voor hun huid verboden. In Nederland trad in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking en werd de gehele bontfokkerij verboden. Pelsdierhouders mogen tot 1 januari 2024, onder voorwaarden, doorgaan met hun bedrijf. Nu echter blijkt dat nertsen en mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus is het mogelijk dat de Nederlandse bontfokkerij 2024 niet meer haalt. Er wordt gepleit om de bontfok versneld af te bouwen.
.

  • Lees ook:

Nertsenfokkerij potentieel gevaar voor volksgezondheid

.
Bron: