De rechtbank in Ho Chi Minh, Vietnam, heeft twee mannen veroordeeld tot drie jaar cel ieder, vanwege het smokkelen van 158 stukken ivoor met een gewicht van meer dan 2,4 ton. Ook kregen de smokkelaars een boete.

ivoorsmokkelaars
Foto Credit: Tobi Roaming Africa via Compfight cc

De 44-jarige Le Van Tu en 38-jarige Tran Van Thai gebruikten het import en exportbedrijf van Tu als dekmantel om ivoor te smokkelen vanuit Maputo, Mozambique. Op de vrachtbrieven vulden ze in dat de zending bestond uit 675 stukken koeienhuid.

Omdat het bedrijf van Tu ondanks meerdere verzoeken van de douane de procedure voor vrijgave van de zending niet volgde, besloot de douane een kijkje te nemen. In plaats van koeienhuid zoals op de documenten stond vermeld, werden 158 stukken ivoor aangetroffen. Zo vielen de smokkelaars door de mand.

Nadat ze waren gearresteerd bekenden Tu en Thai dat ze hun werknemers hadden opgedragen de documenten in te vullen met valse informatie. Naast de celstraf van drie jaar moeten beide smokkelaars een boete betalen van € 349,-. De slagtanden zijn in beslag genomen.

Uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat het meeste ivoor dat Vietnam binnenkomt bestemd is voor China, hoewel sommige stukken lokaal worden verhandeld. De illegale handel levert in Vietnam tussen de € 500,- en € 900,- per kilo ivoor op. Zowel in China als Vietnam is er veel vraag naar ivoor en andere lichaamsdelen van olifanten voor de traditionele geneeskunde en als decoratie. Sinds 1992 geldt in Vietnam een verbod op de handel in ivoor.

De grootste vangst illegaal ivoor in Vietnam vond plaats in maart 2009, toen douanebeambten in Hai Phong bijna 7 ton aantroffen in een container vanuit Tanzania.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.