De hele wereld is al maanden in de ban van corona. Maar weten we dat er bijna ieder jaar een nieuw virus opduikt in de vee-industrie? BSE, Q-koorts, MKZ, vogelgriep, varkenspest. Wat is eigenlijk het gevolg van deze ziekten voor landbouwdieren? Deze dieren gaan niet in quarantaine. In plaats daarvan begraven we ze levend, met duizenden tegelijk. We knuppelen ze dood. We zetten de ventilatie uit in de stallen uit zodat dieren langzaam stikken. We schieten ze dood. Of we vergassen ze.

infectieziekten
12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet eens | Foto: publiek domein

Miljoenen dieren worden op huiveringwekkende wijze gedood. Hoewel we in Europa onze dieren niet levend begraven of de ventilatie in de stallen uitzetten, transporteren we ze wel naar landen waar dit wel gebeurt. Het massaal doden van dieren wordt vaak eufemistisch “ruimen” genoemd. Zo wordt de enorme hoeveelheid leed die de dieren wordt aangedaan verhuld.

Megastallen met honderdduizenden dieren die boven op elkaar leven en het gesleep met dieren over de wereld is vragen om problemen. Er ontstaan steeds meer en dodelijker ziektes. Corona is niet de eerste zoönose afkomstig uit de vleesindustrie. En zeker ook niet de laatste als we op deze voet doorgaan.

Met deze film hopen wij ogen te openen en roepen wij op tot een meer plantaardig dieet. Hoewel wij altijd goed samenwerken met alle partijen in de vee-industrie is het geen geheim dat wat ons betreft de huidige internationale vee-industrie onhoudbaar is. Het kan en moet anders.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Gelukkig zien we ook verandering. Het aanbod van plantaardige producten neemt toe en vleesproducenten maken geleidelijk de overstap naar plantaardige eiwitten. Eyes on Animals zal in goede samenwerking met de vee-industrie blijven werken aan het verbeteren van dierenwelzijn. Maar het is tijd om mensen en bedrijven te inspireren en te motiveren om nu echt de omslag naar plantaardige eiwitten te maken.

  • Bekijk de film hier (4 minuten)

Bron:

.