Van zondag op maandag 4 november was ik in Hedel. Een dorp vlakbij waar ik ben opgegroeid. Vroeger, als mijn klasgenoten zich verheugden op de paardenmarkt, dacht ik dat is vast leuk. Maar hoe afschuwelijk zo’n markt eigenlijk is, dat ontdekte ik pas jaren later. Help ons alsjeblieft een einde te maken aan 300 jaar dierenleed op paardenmarkten.

stop dierenleed op paardenmarkten
Een onverzorgde wond – paardenmarkt Hedel 2019 | Foto: House of Animals

Met ons team, bestaande uit inspecteur Margaret Steendijk van Eyes on Animals, 2 dierenartsen en het undercoverteam van 1037 Against Animal Cruelty, hebben we de situatie op de markt wederom vast gelegd. Conclusie? De maat is vol. We gaan aangifte doen bij de politie vanwege massale wetsovertredingen.

stop dierenleed op paardenmarkten
Geen controle en zebra’s – paardenmarkt Hedel 2019 | Foto’s: House of Animals

Het begint bij de toegangscontrole. Die is er niet. Dus staan er ook dit jaar weer zieke en gewonde dieren op de markt. Onvoorstelbaar, als je bedenkt dat er vorig jaar paarden met het zeer besmettelijke Droes op de markt zijn verkocht. Je zou toch denken dat dit feit, in combinatie met de wettelijke verplichting dat alle paarden bij aankomst gecontroleerd moeten worden of ze niet ziek, mager of gewond zijn.

Maar in Hedel arriveren rond middernacht honderden vrachtwagens vol paarden, pony’s, ezels en zelfs zebra’s, die in het donker te midden van kermisherrie en het dorpsfeest worden uitgeladen. Er is geen paspoort- en chipcontrole van paarden, niemand registreert welk paard van wie is. We zagen overbeladen trailers, maar zonder controle kan het op zo’n paardenmarkt allemaal gebeuren.

stop dierenleed op paardenmarkten
Zieke en broodmagere minipony’s uit België en een onverzorgde wond – paardenmarkt Hedel 2019 | Foto’s: House of Animals

Handelaren behandelen paarden ruw

Er is water aanwezig, maar dat wordt nauwelijks aan de dieren gegeven. Er stonden ook 3 kleine, piepjonge minipony’s uit België, broodmager, met snotneuzen, waarvan één met een aangeboren afwijking aan de achterhand. Bedekt onder een schattig roze dekje was het de bedoeling van de handelaar dat vooral niet te laten zien en de aandacht te vestigen op de matching accessoires die ze verkochten.

De dieren werden uiteindelijk van de markt verwijderd en in een trailer gezet. Daar hebben ze naar alle waarschijnlijkheid de rest van de nacht en overdag in gestaan. Waar ze nu zijn weet ik niet en dat vind ik een verschrikkelijke gedachte. Dit is een overtreding van de wet waar de politie tegen in actie zou moeten komen.

stop dierenleed op paardenmarkten
Snotneuzen en uitputting – paardenmarkt Hedel 2019 | Foto’s: House of Animals

Wie is er voor de dieren?

Wij werden halverwege de nacht aangesproken door de politie dat we de handelaren erg boos hadden gemaakt. Nee, helpen om ons werk te kunnen doen konden ze niet. Zij waren ervoor om de openbare orde te handhaven en tja, die brengen wij in gevaar met ons gefilm. Maar wie is er dan voor de dieren? Nou de NVWA natuurlijk, maar die komt pas om 9 uur ’s ochtends…

En dus controleren wij nu voor het zoveelste jaar de markt. En als ik dan vertel dat we 15 beveiligers bij ons hadden die hard hebben moeten werken om er voor te zorgen dat wij ons werk konden doen, dan is dat toch te gek voor woorden! Dank daarom aan iedereen die ons geholpen heeft om voor de paarden op te komen.
.

.

Stop dierenleed op paardenmarkten

Paardenmarkten zijn niet meer van deze tijd. Wil jij ons helpen om een einde te maken aan 300 jaar dierenleed op paardenmarkten? Word dan vriend van House of Animals en steun ons met een donatie.

Dank jullie wel!

Karen Soeters – House of Animals / Animals Today

©AnimalsToday.nl  #samensterkvoordieren