Stella, een 18 maanden oude hond uit San Diego, Verenigde Staten, heeft met een geluidsbord geleerd hoe ze met haar eigenaren kan communiceren. Ze kent al 29 woorden die ze tot steeds andere zinnen combineert. Ze kan bijvoorbeeld ‘zeggen’ dat ze naar het park wil om met haar bal te spelen, dat ze van haar baasje houdt of hulp nodig heeft.

geluidsbord
Hond Stella kan communiceren via een geluidsbord | Foto: schermafdruk video YouTube

Stel je eens voor dat je hond echt met jou zou kunnen communiceren. En je vertelt wat hij werkelijk wil, nodig heeft of voelt. Stella, een 18 maanden oude kruising Catahoula Leopard / Blue Heeler kan dat. Ze vertelt haar baasjes dat ze naar het park wil om met haar bal te spelen. Of dat ze moe is van het spelen en een dutje wil doen. Of dat ze bang is. Hoe ze dat doet? Met haar poten drukt ze op één of meerdere knoppen op een geluidsbord om haar wensen duidelijk te maken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Constante verbazing

Stella’s eigenaren zijn in constante verbazing over de ontwikkeling van hun huisdier. Christine Hunger, de 26-jarige eigenaar van Stella, zegt dat Stella 29 woorden kent waarmee ze verschillende combinaties en zinnen kan maken.

Hunger is taalpatholoog en helpt dagelijks kinderen van 1 tot 2 jaar oud die stoornissen hebben met het (leren) spreken, horen en begrijpen van taal. Met heel veel geduld, oefenen en herhalen, leert ze hen om met taal te communiceren.

Toen ze Stella kreeg als pup van 8 weken merkte ze dat het hondje met haar stemgebruik en gebaren probeerde te communiceren. Hunger bedacht toen met het geluidsbord een manier om daar ‘mensenwoorden’ aan toe te voegen. Met veel geduld leerde ze Stella om op de knoppen te stappen van de woorden die Hunger heeft opgenomen en geprogrammeerd in het apparaat.

“In plaats van Stella’s baasjes te zijn, zien we onze relatie met haar meer als een samenwerking. Samen beslissen we hoe we het beste een gelukkig, speels en mooi leven kunnen leiden, omdat Stella daadwerkelijk inspraak heeft in wat er gebeurt. Ik ben voor altijd dankbaar voor deze gedeelde taal tussen ons!”

Gevoelens en emoties

Onder de knoppen zitten niet alleen woorden als bal, buiten of park, maar ook woorden die een gevoel of emotie aangeven, zoals ‘ik hou van jou’, ‘blij’ of ‘boos’.

Het is verbazend hoe Stella’s taalvaardigheden ontwikkelen. Elke dag leert ze weer nieuwe woorden of woordcombinaties. Op een dag stond ze te janken en te ijsberen bij de voordeur. Hunger dacht dat Stella graag naar buiten wilde. Maar dat was het niet, want ze liep naar haar geluidsbord, tikte de knoppen “wil”, “Jake” “kom” aan en stond toen bij de deur totdat Jake, de verloofde van Hunger, een paar minuten later thuiskwam. Toen Stella Jake zag, drukte ze onmiddellijk op “blij” en rolde op haar rug om een aai over haar buik te ontvangen. Hunger:

“Ik ben constant verbaasd. Elke dag zegt ze weer iets coolers dan de dag ervoor!”

Kind van twee

Inmiddels kent Stella minstens 29 woorden en kan ze tot wel vijf woorden combineren om een zin te maken. Haar favoriete woorden zijn ‘strand’ en ´buiten´. Niet alleen Hunger is blij dat ze nu weet wat in Stella omgaat maar ook Stella lijkt er blij mee te zijn. Toen ze voor het eerst het woordje ´lopen´ leerde communiceren, was ze opgewonden en gebruikte het steeds opnieuw. Hunger:

“Ik realiseerde me niet hoe ze ernaar verlangde om dat te kunnen zeggen.”

Hunger houdt alle ontwikkelingen van Stella bij op haar blog, Hunger for Words en op Instagram. Op haar blog schrijft ze:

“De manier waarop Stella woorden gebruikt om te communiceren en hoe ze woorden combineert, is echt vergelijkbaar met een kind van 2 jaar.”

Stella vraagt hulp wanneer de knop ‘buiten’ niet werkt:

Stella wordt een ware praatjesmaker en reageert echt op wat er gezegd wordt. Toen Hunger de knoppen ‘Stella’ ‘klaar’ ‘eten’ indrukte, om aan te geven dat ze vond dat ze nu wel klaar was met eten, antwoordde Stella duidelijk met de knop ‘no!’ en liep naar haar voerbakje voor meer.

Hunger:

“Hoewel dit me aan het lachen maakte, vind ik het ook verbazingwekkend omdat Stella echt begint te reageren op wat we zeggen en zelfs kan deelnemen aan een kort gesprek.”

Diepere band

Omdat Stella zich het prettigst voelt als ze zich kan uiten, neemt Hunger het geluidsbord zo veel mogelijk overal mee naartoe. Ze is van plan om Stella nieuwe woorden te blijven leren en wil andere honden ook leren ‘praten’.

“Ik weet hoe belangrijk honden zijn voor hun eigenaren. Hun band zal dan alleen maar dieper worden.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel