Twee paarden die zijn aangekocht op de paardenmarkt in Hedel afgelopen maandag blijken het zeer besmettelijke Droes te hebben.

paardenmarkt
Zeer besmettelijke en actieve Droes op paardenmarkt Hedel | Foto: Animals Today

De dieren zijn opgevangen bij Norma Miedema van Norma’s Universum. Omdat de paarden er zo slecht aan toe waren toen ze arriveerden bij de opvang liet Miedema dinsdag meteen een dierenarts komen. Het vermoeden van de zeer besmettelijke paardenziekte Droes werd meteen duidelijk door de symptomen die de dieren vertoonden.

Gisteren werd na onderzoek bekend dat inderdaad droes is en ook nog eens in de meest besmettelijke fase. Ze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die voor een infectie van de voorste luchtwegen zorgt waardoor er lymfeknopen en abcessen ontstaan.

Alle open dagen bij de opvang van Norma’s Universum zijn inmiddels afgelast en alle mogelijke maatregelen zijn genomen om de kans op besmetting van de andere dieren te voorkomen. Norma Miedema:

“Dit is een regelrechte ramp niet alleen voor deze paarden maar ook voor de andere dieren hier. Hier leven veel oude en zwakke dieren die als ze Droes krijgen het waarschijnlijk niet overleven. Ik ben zeker drie uur per dag extra bezig omdat alles ontsmet moet worden”

Mensen die op de paardenmarkt zijn geweest worden opgeroepen alert te zijn op de symptomen van Droes. Niet eten, koorts, opgezwollen lymfeknopen. Een soort dikke vloeistof uit de neus. Paarden kunnen het ook benauwd krijgen door de zwelling rond de keel. Miedema: 

“De handelaar die deze paarden heeft verkocht heeft willens en wetens het risico genomen deze besmette paarden op de markt te zetten. Daarmee heeft hij alle paarden die op de markt aanwezig waren in gevaar gebracht en alle paarden die daar weer mee in contact komen”.

Karen Soeters bracht samen met Stichting Dier&Recht een bezoek aan de paardenmarkt in Hedel, Gelderland. De beelden die ze vastlegden op de Hedelse paardenmarkt maken meer dan ooit duidelijk dat paardenmarkten niet passen in deze tijd en keihard in strijd zijn met de Wet dieren.

Bekijk de schokkende beelden die Karen en Dier&Recht filmden op de paardenmarkt in Hedel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Wil je Norma steunen kijk dan voor meer informatie:

http://www.normasuniversum.nl/

@AnimalsToday.nl