Afgelopen week werken in de Achterhoek tien dode en gedumpte konijnen gevonden: vijf in een bosperceel in Lievelde en vijf in Lichtenvoorde. Alle dieren waren zwaar toegetakeld. Woensdagavond meldde zich een man bij de politie voor het dumpen van deze konijnen: hij had ze gekocht om aan zijn slangen te voeren.

dode konijnen
Dode konijnen gedumpt door slangenhouder in de Achterhoek | Foto: Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk

De konijnen waren na eigen zeggen té groot voor de slangen en daarom wilde de man ervan af. De vleeskonijnen hadden allemaal bloed op en rond hun neus en zowat alle botten in hun lichamen waren gebroken. Het is nog niet bekend of de man deze verwondingen heeft toegebracht, dat wordt nog onderzocht. Frank Brouwer, politiewoordvoerder:

“Volgens hem waren de dieren al dood toen hij ze kocht als reptielenvoer.”

Olette van der Werf van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk haalde de gedumpte dieren op:

“Bij alle dieren vloeide bloed uit de neus en waren bijna alle botten in het lichaam gebroken. Deze konijnen zijn op een vreselijke, gewelddadige manier gedood…Hoe dit precies is gebeurd? Geen idee. Maar dat de dieren ernstig hebben geleden is wel zeker. Het was in ieder geval geen prettige aanblik om de konijnen daar zo te zien liggen.’’

De man heeft niet duidelijk gemaakt waarom hij de dieren dumpte. Wel bekende hij het gedaan te hebben. Hij krijgt hiervoor een proces-verbaal. Om de privacy van de man te beschermen houdt de politie zijn woonplaats en leeftijd geheim. Eerst gaat de politie onderzoeken wat er precies is gebeurd en afhankelijk van de resultaten volgen eventuele vervolgstappen. Brouwer:

“Deze zaak zorgt voor veel emoties, en dat begrijpen we. Maar we moeten een heksenjacht voorkomen, want er is niet precies duidelijk wat er is gebeurd en in welke volgorde.’’

Bronnen: De Gelderlander, De Gelderlander ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.