Ongerepte natuur is zeldzaam geworden. 80 procent van ons planeet ligt onder de invloed van de mensheid en haar activiteiten. Er zijn maar vijf landen waar nog ongerepte natuur te vinden is, volgens onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië.

ongerepte natuur
Ongerepte natuur wordt steeds zeldzamer | Foto: Andreas Kay

Die vijf landen zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. Om de nog bestaande ongerepte natuur in deze landen is volgens de onderzoekers dringend actie nodig. Zij pleiten voor een internationaal beleid als het gaat om het beschermen van deze onaangetaste ecosystemen. Momenteel ligt het lot van deze natuurgebieden in handen van het politiek beleid van de landen zelf. James Allan, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Queensland:

“Er moeten direct duidelijke doelen gesteld worden, in het bijzonder gericht op het bewaren van de biodiversiteit, het vermijden van gevaarlijke klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.”

Tussen 1993 en 2009 ging een gebied aan intacte natuur groter dan India verloren aan landbouw, mijnbouw, stedenbouw, etc. James Watson van de Universiteit van Queensland:

“Een eeuw geleden werd slechts 15 procent van het aardoppervlak gebruikt door de mens om gewassen te verbouwen en vee te houden…Als we Antarctica niet meerekenen, is meer dan 77 procent van het land en 87 procent van de oceanen inmiddels veranderd door menselijke activiteiten.”

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.