Door de uitslag van de midtermverkiezingen in de Verenigde Staten wordt het voor president Trump een stuk lastiger om federale wetgeving naar zijn hand te zetten. Desastreuze veranderingen in Amerikaanse natuurbeschermingswetten kunnen vanaf nu sneuvelen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten het na de midterms voor het zeggen hebben gekregen. In de Senaat verstevigden de Republikeinen de meerderheid die ze al hadden.

midterms
Uitslag midterms VS hoopvol voor dieren en natuur | Foto: publiek domein

Onder voorganger Barack Obama kregen diverse diersoorten en natuurgebieden federale bescherming, wetgeving die uit principe allemaal door Trump teruggedraaid wordt. Dieren als wolven en grizzlyberen worden liefst volgelvrij verklaard en de olie-industrie mag weer boren in beschermde natuur. Om de olie en het gas te transporteren mogen natuurgebieden verwoest worden voor het leggen van pijpleidingen, ook als het land toebehoort aan oorspronkelijke bewoners. Economie gaat voor alles en natuur is ondergeschikt aan winst.

20.000 dollar
Grijze wolf (Canis lupus) | Foto: John and Karen Hollingsworth/USFWS/flickr

Zandbakpolitiek
Deze ongebreidelde uitbuiting van dieren, natuur en milieu is tegelijk een vorm van zandbakpolitiek: alle taartjes van de rivaal maak je kapot. Trump wil de naam Obama uit de geschiedenisboeken schrappen en laat geen kans ongemoeid om al diens geboekte successen voor dieren en natuurbescherming ongedaan te maken, ten faveure van de olie- en gasindustrie en ’trigger happy’ trofeejagers uit de vriendenkring van zijn zoons.

Trump maakt trofeejacht op beren en wolven Alaska makkelijker

Het goede nieuws
Tegelijk met de midtermverkiezingen werd in Florida door een meerderheid gestemd voor een amendement om de greyhound races te verbieden, waarmee een einde komt aan een wrede 100-jarige traditie van hondenrennen in deze staat.

cocaïne
Greyhound racing wordt afgeschaft in Florida | Foto: AngMoKio/Wikimedia

Overkoepelende federale natuurwetgeving en daaruit voortkomende bescherming kan vanaf nu niet meer zo makkelijk aangepast worden omdat Trump dat wil. In het Huis van Afgevaardigden is een nieuwe meerderheid die verdere schade van het Trumpbeleid voor dieren en natuur kan gaan beperken. En dat is wat ons betreft het Goede Nieuws van de Dag (#GNvdD), onder voorwaarde dat dieren en natuur niet als wisselgeld ingezet gaan worden bij onderhandelingen over andere kwesties.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel