Gedeputeerde Burney Elhage heeft aangegeven ondanks felle kritieken, gestelde Kamervragen en verschillende petities, het ezeltransportplan van de Bonairiaanse overheid door te zetten, zo meldt de Wereldomroep.

Donkey Sanctuary Bonaire
Donkey Sanctuary Bonaire

Afgelopen dinsdag stelde fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, Kamervragen naar aanleiding van het plan wilde ezels naar Haïti te willen sturen. Volgens James Kroon, gedeputeerde van het Bestuurscollege op Bonaire, die in juni het plan al introduceerde, kampt het eiland al jaren met een overschot aan loslopende ezels die voor onveilige verkeerssituaties en schade aan de natuur zorgen. Door de ezels naar Haïti te sturen, waar ze gebruikt kunnen worden als vervoermiddel, denkt hij een oplossing te kunnen bieden.

Burney Elhage zegt:

“Bestuurders moeten hun verantwoordelijkheid durven dragen en uitdragen. Met de hulp van een organisatie uit Nederland is het de Turks en Caicos eilanden in 2008 ook gelukt om hun ezeloverschot naar andere eilanden te brengen. Voor Bonaire zou dit dus ook een goede oplossing zijn.”

Directeur Marina Melis van het Donkey Sanctuary te Bonaire, wat al meer dan twintig jaar ezels opvangt is faliekant tegen de plannen van Kroon:

“Het plan is volkomen ondoordacht en niet diervriendelijk. Een ezel die nooit vast heeft gestaan kun je niet zomaar ineens gaan verschepen. Bovendien gaan de ezels op Haïti een noodlottige toekomst tegemoet omdat er nog niets bekend is over hun verzorging daar. Dit plan is complete onzin.”

Marianne Thieme stuurt aan op diervriendelijkere maatregelen, waar Melis het mee eens is. Haar opvangcentrum heeft al aangegeven de wilde ezels zelf te willen gaan vangen. De merries en de veulens worden opgenomen in het reservaat en de mannetjes worden gecastreerd en vrijgelaten:

 “Dit zou hoogstens om vijfenzeventig ezels gaan. En daar is Bonaire groot genoeg voor.”

Bron ©PiepVandaag.nl