Steeds meer modehuizen besluiten om kleding met bont uit het assortiment te halen. Zo ook het welbekende merk Gap, waar men er prat op gaat dat ze dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft. Toch blijkt Gap in Amerika nog steeds niet alle bont uitgebannen te hebben.

Gap
Screenshot website Pipelime

Afgelopen december verklaarde Gap Amerika op Twitter nog dat het bedrijf kleding van angorawol niet langer zou verkopen:

“Wij zullen geen orders meer plaatsen voor producten met angora en doen onderzoek naar verdere maatregelen. Wij nemen dierenwelzijn serieus.”

Dat klinkt mooi, maar het gaat niet helemaal op. In 2006 lanceerde Gap een franchiseketen met de naam Piperlime en het blijkt dat zij wel degelijk producten aanbiedt waarin bont van vossen, konijnen en hermelijnen verwerkt is. Gap maakt via een omweg dus nog steeds winst dankzij dierenleed.

In een reactie verdedigt Gap zich als volgt:

“Gap inc. heeft zich gecommitteerd om producten op ethische wijze te vervaardigen en dat is inclusief een humane behandeling van dieren. Dit geldt voor alle producten die gemaakt worden door Gap inc.”

Hoewel de winkelketen zich aan deze regels houdt, geldt deze afspraak niet voor de door Gap inc. geëxploiteerde keten Piperlime, waarvan Gap vindt dat zij haar eigen regels mag hanteren. Maar door de verkoop van de door Piperlime aangeboden kledinglijn met bont gaat het diervriendelijke imago van Gap finaal aan diggelen.

Om een einde te maken aan de verkoop van bont in de door Piperlime verkochte producten is op Change.org een petitie te vinden met de volgende strekking:

“Het is walgelijk dat ondernemingen als Piperlime moedwillig het nodeloze lijden van dieren uitbuiten om er rijker van te worden. Normaal gesproken ben ik een groot fan van Gap, maar als Gap inc. en Piperlime denken dat ze hiermee wegkomen dan hebben ze het bij het verkeerde eind.”

Het is te hopen dat Gap inc. en Piperlime alsnog tot inkeer komen en de gewraakte bontproducten uit de schappen verdwijnen, want anders zouden de winstmarges wel eens dramatisch kunnen dalen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel