Campagneleider Landbouw en Functionele Agrobiodiversiteit (FAB) van Greenpeace, Michiel van Geelen, krijgt op vrijdag 3 oktober van auteur Roos Boum het boek De mythe van Mellifera, overhandigd in de readshop Kroonpassage te Lelystad. Het boek vertelt vanuit het oogpunt van de honingbij hun strijd tegen het uitsterven van de bijen.

bijensterfte

De mythe van Mellifera

Roos Boum, bekend van bestseller Valse salie, woont in Frankrijk en komt voor de bijencampagne van Greenpeace naar Nederland. Roos, bevlogen bijenhouder, schreef een aangrijpende ecoroman over de bijensterfte. Vanuit het oogpunt van de honingbij neemt zij de lezer in een spannend verhaal mee langs alle oorzaken van het uitsterven van de bestuivers en draagt oplossingen aan. Met het boek wil zij Greenpeace een hart onder de riem steken in hun campagne tegen de bijensterfte.

Origineel vertelperspectief/Zet mensen aan het denken

Roos Boum gunt ons een intiem kijkje in de bijenkast. De rode draad in het verhaal is de massale bijensterfte die de afgelopen jaren veel stof deed opwaaien (Natura, het blad van de KNNV).

Elke dag, zolang ik het boek las, kon ik minuten lang vertellen over wat ik die dag weer had geleerd. Mijn verbazing, mijn onbegrip, mijn ontroering spetterde ikenthousiast over iedereen die maar wilde luisteren. (Bijenbulletin door de Bijenstichting).

Na het lezen van het boek, wilde ik gelijk mijn tuin vol met bloemen zetten (José Vriens, auteur).

Belang van de honingbij

De honingbij is de belangrijkste bestuiver die commercieel inzetbaar is. We danken onze appels, bonen, tomaten, sinaasappelen, peren, pompoen, sojabonen etc. aan hen. Sterven zij uit, dan moet ongeveer een derde van onze voedselgewassen op een andere manier, bijvoorbeeld met de hand, bestoven worden. De economische waarde van bijen is aanzienlijk; voor de kassen in Nederland is dat zo’n € 200.000 per hectare.

Oorzaken uitsterven honingbijen

Normaal stierf in Nederland circa 8 procent van de honingbijen in de winter. Rond 2007 begon dit percentage op te lopen tot soms de helft van de bijenpopulatie! Wereldwijd sloeg men alarm. Deze abnormale bijensterfte heeft multifactorele oorzaken. Ziektes, parasieten, intensievere landbouw, monocultuur, te weinig en te eenzijdig voedsel, bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) en seizoenverschuiving door klimaatverandering.

DATUM EN LOCATIE:

vrijdag 3 oktober 2014, 16.00-17.30, The Readshop Kroonpassage 23, Lelystad.

Persbericht


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.