Er sterven steeds meer condors aan de gevolgen van pesticiden, zoals carbofuran. Volgens de Argentijnse organisatie Fundación Bioandina Argentina (FBA) zijn er in het afgelopen jaar iets meer dan 100 condors gestorven door het consumeren van carbofuran. Deze pesticide is verboden in Argentinië. De autoriteiten zijn momenteel aan het onderzoeken waar de carbofuran is gebruikt.

condor
Condors sterven door pesticiden in Argentinië | Foto: Pixabay

Recentelijk werden zes dode condors gevonden in de provincie van Santa Cruz, in Perito Moreno. Toen het team van FBA bij het gebied arriveerde, troffen ze de dode condors dicht bij elkaar aan. Ook lag er een dood schaap en vos, ook zij waren vergiftigd door dezelfde pesticide. De lichamen werden snel verwijderd om te voorkomen dat andere dieren van de kadavers zouden eten en op die manier de carbofuran binnen zouden krijgen.

https://www.facebook.com/ProgramaConservacionCondorAndino/posts/1684572771672889

 

Een vertegenwoordiger van FBA vindt de situatie zeer zorgwekkend. In het afgelopen jaar zijn er meerdere gevallen van dode condors rond Perito Moreno geregistreerd. Zeker 11 condors, maar ook andere roofvogels, stierven hier door het consumeren van carbofuran. In de omgeving stierven ook nog 60 honden door het eten van dezelfde pesticide. Volgens de FBA zijn de pesticiden met opzet achtergelaten door boeren om roofdieren die een bedreiging voor hun vee vormen te doden, zoals vossen, poema’s en honden. Hiermee worden ook andere dieren bedreigd, zoals de condor, en raakt het milieu en het grondwater vervuild.

Andere bedreigingen

Ook op andere manieren wordt de grootste vogel van Latijns-Amerika bedreigd. De aantallen condors gaan snel achteruit in landen zoals Chili, Colombia, Bolivia, Ecuador, Peru en Venezuela. Soms worden ze gevangen voor de verkoop van botten en veren of om ze in kooien te houden en ze te tonen aan toeristen. Daarnaast wordt het leefgebied van de Andescondor steeds meer verkleind door de oprukkende invloed van de mens.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer